Közélet

Rosszul áll az ukránok szénája Avgyijivkánál, elveszíthetik a fő utánpótlási vonalukat

Az ukrán erők arra az esetre készülnek, ha az oroszok elvágnák az Avgyijivkánál lévő fő utánpótlási vonalukat. A város közelében lévő Szelidovéban kedden több ezer ukrán katona halt meg az ellenséges támadásokban, az oroszok akár Avgyijivka felé is vehetik az irányt.

Az ukrán erők készülnek az Avgyijivka melletti fő utánpótlási vonal elvesztésére – mondta Dmitrij Lihovoj, a „Tavria” ukrán hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője a Rada tévécsatorna adásában. „Feszült és drámai a helyzet Avgyijivkánál. Arra az esetre, ha a fő logisztikai artériát elvágnák, parancsnokságunk alternatív ellátási útvonalakat fog biztosítani” – mondta a szóvivő.

This handout photograph taken and released by Ukrainian Presidential Press Service on December 29, 2023, shows Ukrainian President Volodymyr Zelensky (2nd L) visiting the advanced checkpoint of the 110th Separate Mechanized Brigade named after late Ukrainian General-Corporal Marko Bezruchko in the town of Avdiivka, Donetsk region, amid the Russian invasion of Ukraine. (Photo by Handout / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / UKRAINIAN PRESIDENTIAL PRESS SERVICE " - NO MARKETING NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
Fotó: AFP

Lihovoj hozzátette, hogy Avgyijivkában már napok óta dúlnak az utcai harcok, és az ukrán fegyveres erők próbálják megtartani a várost. Szerdán az ukrán fegyveres erők új főparancsnoka, Alekszandr Szirszkij az Avgyijivka melletti „rendkívül nehéz” helyzetről beszélt – írja a Ria Novosztyi. 

Szirszkij elismerte, hogy az orosz fél „számbeli előnnyel rendelkezik”.

Az Avgyijivka közelében lévő Szelidove közelében teljes hírzárlatot rendelt el az ukrán hadsereg főparancsnoka, miután több ezer ukrán katona halt meg egy orosz rajtaütésben. Az orosz erők egy órán keresztül kazettás lőszerrel és 9K720 Iszkanderekkel támadták az ukrán csapatokat. A szerda hajnali órákban rakétatámadás is ért egy kórházat Szelidovéban, a helyi hatóságok három halottról, köztük egy gyerekről tudnak.

 

oroszország ukrajna Selidovo háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek