Közélet

Visszavonulásra kényszerültek az ukránok Avgyijivkánál

Már az ukrán csapatok bekerítésének a veszélye fenyegetett.

Az Ukrán katonák visszavonulnak állásaikból a szébombázott Avgyijivka (Avdiivka) városában, miután az előrenyomuló orosz erők áttörtek egy kritikus utánpótlási vonalat, és ez a katonák bekerítésével fenyegetett – közölték ukrán katonai tisztviselők és katonák csütörtökön a The New York Times szerint.

Az X közösségi oldalon látható olyan felvétel, amelyen az orosz hadsereg kitűzte az Orosz Föderáció zászlaját az ukrajnai Avdijivka „sztele” területe fölé, ahol Zelenszkij kevesebb mint 45 nappal ezelőtt pózolt egy fotózáson.

Az avgyijivkai állását tegnap éjjel adta fel az ukrán fegyveres erő, az oroszok délelőtt bementek. A légierő egykori légibázisán elfoglalt pozíció túlzás nélkül legendás, az oroszok által indított hadművelet óta védték, és csak most kényszerültek elhagyni. A jelentések szerint az oroszok sikeresen haladnak előre a város többi részén is. Az alábbi bejegyzésben jól látszik az a terület, amelyet szinte teljesen bekerített az orosz hadsereg és amelynek feladása stratégiai jelentőségű a város bevételében.

Korábbi hírek szerint, az ukrán hadsereg sürgősen átcsoportosította a harmadik rohamdandárt a Donyeck megyei Avgyijivkához, mondván, hogy a térségben rendkívül kritikus állapotok uralkodnak. Avgyijivka már 2023 októbere óta heves orosz támadásoknak van kitéve, a moszkvai csapatok pedig lassan teljesen bekerítik a várost, elfoglalva a külső területeket.

Az ukrán erők már készülnek az Avgyijivka melletti fő utánpótlási vonal elvesztésére. „Arra az esetre, ha a fő logisztikai artériát elvágnák, parancsnokságunk alternatív ellátási útvonalakat fog biztosítani” – mondta Dmitrij Lihovoj, a Tavria ukrán hadműveleti-stratégiai csoport szóvivője. Az Avgyijivka közelében lévő Szelidove közelében teljes hírzárlatot rendelt el a héten az ukrán hadsereg főparancsnoka, miután több ezer ukrán katona halt meg egy orosz rajtaütésben

Fotó: ANP via AFP

 

Avdiivka visszaonulás ukrán orosz háború Avgyijivka
Kapcsolódó cikkek