Közélet

Egyre kevésbé bíznak Brüsszelben az európai választók

Egy friss felmérés szerint kétszer annyian növelnék a tagállamok hatáskörét Brüsszellel szemben, mint fordítva.

Az Európai Parlament júniusi választása előtt az uniós szavazók inkább a tagállamok hatalmának bővítését szeretnék, és nem azt, ha Brüsszel ereje nőne – derül ki egy friss közvélemény-kutatásból.

European ElectionsBRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 24: The European Parliament puts up a giant display to celebrate with 'European elections' written on January 24, 2024 in Brussels, Belgium. The next European elections will be held in all the EU countries from 6 to 9 June 2024. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)BRUSSELS, BELGIUM - JANUARY 24: The European Parliament put up a giant display to celebrate with 'European elections' written on January 24, 2024 in Brussels, Belgium. The next European elections will be held in all the EU countries from 6 to 9 June 2024. (Photo by Thierry Monasse/Getty Images)
Fotó: Thierry Monasse / Getty Images

Az Euronews és az Ipsos felmérése szerint mindössze az európai választók ötöde (22 százalék) látná szívesen azt, hogy Brüsszel hatalma erősödik, miközben közel felük (46 százalék) inkább a tagállamok szerepének növelésére vágyik. A magyar szavazók körében ugyanakkor 24 százalék növelné Brüsszel és 31 százalék a tagállamok hatalmát. 

Az erősebb uniós befolyást leginkább a fiatalok, a portugálok és a zöldek szeretnék elérni a kutatás szerint.

Az európai választások olyan időszakban következnek, amikor a kontinens számos kihívással néz szembe, köztük a zöldátmenet, az emelkedő árak és a háború kérdésével. Míg a zöldek 41 százaléka úgy gondolja, hogy ezeket a problémákat leginkább úgy lehetne kezelni, ha az unió több szerepet kapna, az Európai Konzervatívok és Reformisták 65 százaléka, az Identitás és Demokrácia 78 százaléka inkább a tagállamokban bízik.

Az eredmények arra is rámutatnak, hogy a választók egyre inkább elfordulnak az EU-párti politikai csoportoktól, miközben erősödnek a radikális jobboldal pártjai.

 

közvéleménykutatás Európai Parlament Európai Unió
Kapcsolódó cikkek