Közélet

Itt az UNWRA megsegítője: Szaúd-Arábia negyvenmillió dollárral támogatja a szervezetet

Több állam is felfüggesztette az UNWRA támogatását, miután Izrael azzal vádolta meg a szervezetet, hogy több tagja is részt vett a Hamász támadásában. Szaúd-Arábia most 40 millió dollárral segít az UNWRA tevékenységének finanszírozásában.

Szaúd-Arábia 40 millió dollárral (14,5 milliárd forint) támogatja az ENSZ palesztin menekülteket segélyező hivatalát (UNWRA) – közölte szerdán a Szalmán Király Segélyközpont.

US Decision To Cut UNRWA Fundings
Fotó: Anadolu via AFP

Egy sor nyugati ország, köztük a jelentős befizetőnek számító Egyesült Államok, januárban felfüggesztette az UNRWA támogatását, mert Izrael azzal vádolta meg a szervezetet, hogy egyes alkalmazottainak köze volt a Hamász palesztin iszlamista terrorszervezet október 7-i terrortámadásához.

A tájékoztatás szerint a pénzt az UNRWA gázai övezeti humanitárius tevékenységének finanszírozására szánják, egyebek között több mint 250 ezer ember élelmezésére és sátrakra 20 ezer családnak.

Philippe Lazzarini, az UNRWA főbiztosa hétfői kairói látogatásán kijelentette: versenyt futnak az idővel, hogy meg tudják előzni a katasztrófát.

António Guterres ENSZ-főtitkár újra felhívta a figyelmet, hogy emberek százezreit fenyegeti éhínség, ezért azonnal cselekedni kell, mielőtt túl késő lesz, és felszólította Izraelt az élelmiszersegélyek célba juttatásának útjában álló akadályok felszámolására, a nemzetközi közösséget pedig a világszervezet humanitárius erőfeszítéseinek támogatására. 

 

izraeli háború Izrael támogatás Szaúd-Arábia UNRWA
Kapcsolódó cikkek