A lengyel hatóságok kedden országos razziát tartottak a korábbi Jog és Igazságosság (PiS) kormány vezető tisztviselőinél, köztük a Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszter házánál is – írta a Politico.

Solidarity Poland Party ConventionZbigniew Ziobro  leader of the Solidarity Poland party and minister of justice during the party's convention in Warsaw, Poland, on May 3, 2023
(Photo by Andrzej Iwanczuk/NurPhoto) (Photo by ANDRZEJ IWANCZUK / NurPhoto / NurPhoto via AFP) lengyel
A lengyel hatóságok Zbigniew Ziobro volt igazságügyi miniszternél is házkutatást tartottak / Fotó: AFP

A rendőrségi akció során Ziobro és az igazságügyi minisztérium más magas tisztviselők otthonában tartottak házkutatást, négy embert pedig őrizetbe vettek. Az ügyészek azt vizsgálják, hogy a miniszter hivatali ideje alatt egy 285 millió zloty – 66 millió euró – összegű, áldozatok kártalanítására szolgáló külön alapot politikai célokra használtak-e fel.

Az eddig összegyűjtött bizonyítékok azt mutatják, hogy nagyon súlyos bűncselekmény történt, az alapos gyanú pedig indokolttá tette a házkutatásokat

– áll az Országos Főügyészség közleményében. A vádak szerint az alapot többek között az izraeli Pegasus kémprogram megvásárlására is használták, amely használatával kapcsolatban egy külön vizsgálat is folyik a PiS ellen.

A jelenleg ellenzékbe szorult volt kormánypárt szerint a razzia egy újabb példája annak, hogy Donald Tusk miniszterelnök új koalíciós kabinetje két lábbal tiporja a jogállamiságot, hogy üldözze politikai ellenségeit.

Patryk Jaki, az Európai Parlament képviselője és Ziobro politikai szövetségese azt mondta, hogy a hatóságok ablakokat törtek be és bútorokat rongáltak meg, miközben a volt miniszter rákkezelés miatt kórházban volt.

Durva választási hazugságokat akarnak eltussolni és maffiamódszereket használnak a megfélemlítésre. Ennél tisztább politikai bosszút ritkán lehet látni, főleg Európában

– tweetelte Mateusz Morawiecki volt miniszterelnök.

A kormány azonban nem hátrált meg: Marcin Kierwinski belügyminiszter közleményében azt írta, hogy a razziák és az ügyészség gyors munkája egyértelmű bizonyítéka, hogy „a lengyel állam még működik”, a PiS politikusai pedig többé nem immúnisak az igazságszolgáltatásra.

A házkutatások alig több mint két héttel a lengyel önkormányzati választások előtt zajlanak, amelyeket a Tusk-kormány lehetőségként tekint arra, hogy a PiS-nek megszüntesse a regionális parlamentek egy részében még fennálló hatalmát.

A PiS eközben azt reméli, hogy a helyhatósági választások lehetővé teszik számára, hogy visszanyerje lendületét, miután októberben elveszítette a hatalmat országos szinten. A volt kormánypárt pedig úgy véli, hogy egy jó szereplés segíthet neki a júniusi uniós választásokon is.

Mintademokrácia: Donald Tusk a lengyel jegybank vezérének is hadat üzent

A baloldali koalíció megpróbálja megszabadítani a közintézményeket a Jog és Igazságosság befolyásától. A lépéssel azonban Donald Tusk az EKB orra alá is borsot tör, és ennek még Brüsszelben is következményei lehetnek.