Közélet

Vádat emeltek Bolsonaro ellen

A hatóságok szerint meghamisította az adatokat arról, hogy kapott-e oltást a koronavírus ellen. A politikus szerint az egész világ tudja, hogy nem vette fel az oltást.

Vádat emeltek Jair Bolsonaro volt brazil elnökkel szemben az ország hatóságai, mivel azzal gyanúsítják, hogy meghamisította az oltási adatait. A vizsgálatok szerint ugyanis a Bolsonaro oltottságáról szóló adatok hamisak.

Fotó: AFP

Az ügyben nem csak Bolsonaróval szemben emeltek vádat, egyik volt tanácsadója ellen is, akit tavaly májusban tartóztattak le a nyomozás részeként.

A Reuters forrásai szerint a volt elnök elleni vádak arról szólnak, hogy hamis adatokat töltött fel az ország egészségügyi rendszerének adatbázisába, valamint arról, hogy bűnszervezetet hozott létre.

Bolsonaro a hírügynökségnek válaszolva hangsúlyozta, hogy 

nem vette fel a koronavírus elleni oltást, és nem is aggódik, hiszen ezt az egész világ tudja. 

Véleménye szerint ellene egy szelektív eljárás folyik. A koronavírus-járvány idején Bolsonaro ismételten igyekezett aláásni az oltások és a távolságtartás fontosságát, noha a járvány 700 ezer halálos áldozatot követelt Brazíliában.

A volt elnök ellen több eljárás is folyik, többek között puccskísérlettel is gyanúsítják, és korábban a hatóságok az útlevelét is elkobozták. Ráadásul családja sincs biztonságban, mind a négy fia különböző eljárások célpontja.

 

meghamisít Jair Bolsonaro vád
Kapcsolódó cikkek