Közélet

Putyin felforgatta a haditengerészet teljes vezérkarát – Oroszország hőse az új főparancsnok

Véglegesítették az előléptetett Alekszandr Mojszejev kinevezését: immár nem ügyvezetőként, hanem állandó jelleggel ő a haditengerészet főparancsnoka. Átrendezték a vezetőség más területeit is, új főnöke van az északi és a fekete-tengeri flottának is.

Átrendezték az orosz haditengerészet főnökségét: már Vlagyimir Putyin orosz elnök is aláírta a kinevezéseket, így például az előléptetett Alekszandr Mojszejev immár nem csupán ügyvezető, hanem állandó jelleggel főparancsnoka a haditengerészetnek.

PUTYIN, VlagyimirMoszkva, 2022. július 20.
Vlagyimir Putyin orosz elnök egy moszkvai ifjúsági fórumon 2022. július 20-án, Oroszország Ukrajna elleni háborújának idején.
MTI/EPA/Szputnyik/Orosz elnöki sajtószolgálat/Alekszej Majsov
Átrendezték az orosz haditengerészet vezetőségét: Vlagyimir Putyin aláírta az új kinevezéseket / Fotó: Alekszej Majsov / MTI / EPA

A haditengerészet főparancsnoki posztját korábban Nyikolaj Jevmenov admirális töltötte be. A váltással kapcsolatban hivatalos indoklás nem hangzott el.

Most véglegesítették Mojszejev kinevezését

Mojszejevet március 19-én nevezték ki a haditengerészet főparancsnokává, akkor még ügyvezetőként – most azonban véglegesítették, amit egy videókonferencián jelentettek be.

A 62 éves Mojszejev admirális 2019 óta volt az orosz északi flotta parancsnoka, előtte a fekete-tengeri flottát vezette, és az orosz vezérkar főnökhelyettesi posztját is betöltötte.

A tengernagy pályafutása során kiérdemelte az Oroszország Hőse címet, két ízben megkapta a Bátorságrendet és a Katonai Érdemrendet.

Új parancsnokai vannak az orosz haditengerészet két flottájának is

Az említett flottáknak is új vezetője van: Konsztantyin Kabancov lett az északi, Szergej Pincsuk pedig a fekete-tengeri flotta parancsnoka.

Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter gratulált mindhárom új pozícióba lépett vezetőnek, egyúttal megjegyezte: 

hatalmas felelősség nyomja a vállukat, ám reméli, hogy képesek lesznek megfelelni a feladatoknak, amelyeket a legfőbb parancsnok kijelöl.

Vlagyimir Putyin a minap az ukrán tankok tornyait megsemmisíteni képes új rakétákat is megtekintette egy légi bázison.

 

parancsnok haditengerészet miniszter admirális Putyin
Kapcsolódó cikkek