Joe Biden amerikai elnök kormánya pénteken bejelentette, hogy 277 ezer embernek mintegy 7,4 milliárd dollárnyi diákhitel-adósságot fognak elengedni, az Egyesült Államok adófizetőire terhelve a tartozók költségeit – írta a CNBC.

US President Joe Biden speaks about the costs of living during an address at the YMCA Allard Center March 11, 2024, in Goffstown, New Hampshire. (Photo by Brendan Smialowski / AFP) diákhitel
Százezrek jogosultak Joe Biden új diákhitelprogramjára / Fotó: AFP

A legújabb hiteltörlési kör az Egyesült Államok Oktatási Minisztériuma által a közelmúltban végrehajtott programjának következtében született, amelyet azután indítottak el, hogy a Legfelsőbb Bíróság elutasította Biden első adósságelengedési tervét.

Mindaddig, amíg vannak olyan emberek, akiknek a diákhitel-tartozásuk olyan magas, és még az élelmiszerhez és az egészségügyi ellátáshoz hasonló alapvető szükségletekért is foggal-körömmel kell küzdeniük, mi továbbra is töretlenül azon leszünk, hogy eltöröljük az igazságtalan adósságokat

– írta Miguel Cardona amerikai oktatási miniszter pénteki közleményében. Ebben a fordulóban több mint 206 ezer hitelfelvevőnek együttesen 3,6 milliárd dollárnyi adóssága lesz eltörölve a kormány új, „Megtakarítás az Értékes Oktatáson” (SAVE) nevű programján keresztül, amivel azt is lehetővé tették, hogy a megmaradt tartozásokra az érintettek jövedelemalapú visszafizetési terveket kérelmezzenek a pénzintézetektől.

A megmaradt 65 ezer hitelfelvevőnek teljes mértékben törlik az adósságát, 4600-an pedig a kormány közalkalmazottaknak szóló hitelelengedési programjára lettek jogosultak – az elengedés e csoportok számára 3,5 milliárd, illetve 300 millió dollárt tesz ki.

Biden 2020-as kampányígérete, miszerint eltörli a diákadósságot, tavaly júniusban meghiúsult a Legfelsőbb Bíróságon, miután a konzervatív bírák úgy döntöttek, hogy a demokrata elnök 400 milliárd dolláros hitelelengedési terve alkotmányellenes. Ezt követően azonban Biden arra utasította az Oktatási Minisztériumot, hogy keressenek megoldást a program végrehajtására az elnök hatáskörén belül.

Belenyúlnak a háztartások pénztárcájába az Egyesült Államokban, a diákhitel visszajár

Csökkenhet az amerikai fogyasztói kereslet ősztől, mivel háromévi moratórium után újból fizetni kell a diákhitel törlesztőrészleteit. Az elemzők szerint habár nagy visszaesés emiatt idén még nem lesz, a visszafizetési kötelezettség egy újabb teher a lakossági büdzsének.