Közélet

Elkezdődött Donald Trump első büntetőügyének tárgyalása

A múlt héten kiválasztották az esküdteket, hétfőn elmondta a nyitóbeszédét a vád és a védelem is. Míg az ügyészek összeesküvésről beszélnek, a védelem szerint Trump ártatlan.

Miutána a múlt héten sikerült kiválasztani az esküdtszéket, hétfőn a vád- és védőbeszéddel elkezdődött Donald Trump első büntetőügyének tárgyalása New Yorkban.

Former US president and Republican presidential candidate Donald Trump speaks to the press during his trial for allegedly covering up hush money payments linked to extramarital affairs at Manhattan Criminal Court in New York on April 22, 2024. Donald Trump's unprecedented criminal trial is set for opening statements after final jury selection ended Friday, leaving the Republican presidential candidate facing weeks of hostile testimony that will overshadow his White House campaign. (Photo by Yuki Iwamura / POOL / AFP)
Donald Trump a bíróság előtt / Fotó: AFP

Szemben az E. Jean Caroll által indított rágalmazási üggyel, vagy a csaknem Trump Tower bírósági lefoglalását hozó csalási üggyel, a most tárgyalt ügy már büntetőügy, igaz, súlyosságát tekintve talán a legenyhébb a politikus elleni eljárások közül.

Miről szól az ügy?

Az ügy középpontjában ugyanis a Stromy Daniels pornószínésznőnek fizetett hallgatási pénz áll, mely önmagában nem illegális. 

A vádak szerint azonban a kifizetés lekönyvelése hamis volt, így Trumpot okirat-hamisítással lehet gyanúsítani. 

Azonban tekintve, hogy egy 2015-ös esetről van szó, az már el is évült, hacsak azt nem abból a célból követték el, hogy egy másik bűncselekményt leplezzenek. Ez pedig a 2016-os elnökválasztásba való beleavatkozás és New York állam, valamint szövetségi kampányfinanszírozási jogszabályok megsértésén keresztül.

Az ügyészség ezért egy összeesküvést vázol fel, melynek Trump mellett része a volt elintézőembere és ügyvédje, Michael Cohen – akit el is ítélt korábban a bíróság a Stromy Danielshez köthető ügyletei miatt és David Pecker, aki 2015-ben a National Enquirer nevű lapot kiadó vállalat vezetője volt. A bulvármagazin vezetője és Trump egy olyan megállapodást kötöttek, melynek keretében a lap felvásárolja az üzletemberre negatív fényt vevő sztorik jogait, így azok nem kerülhetnek elő a kampány alatt – derül ki a Reuters összefoglalójából.

A vád szerint tehát a Stormy Danielsnek fizetett pénz is ennek a megoldásnak a része volt, ám amikor Cohen azt kifizette, jogi költségekről küldött számlát Trumpnak. Az ügyben Cohen lehet a vád egyik legfontosabb tanúja is.

A védelem szerint ha történt is bűn, azért nem Trump a felelős

Ennek megfelelően a védelem igyekszik a hallgatási pénzzel kapcsolatos rendellenességeket Cohen nyakába varrni. A választásba való beavatkozással pedig Trump ügyvédje szerint semmi gond nincs, hiszen ezt hívják demokráciának. A védelem szerint Trumpnak nem volt ráhatása a könyvelésre, és arról sem tehetett, hogy ügyvédjéről időközben kiderült, hogy bűnöző. A védelem emellett Stormy Danielst is ostorozta, aki szerintük az ügyben csak a könnyű pénzkereseti lehetőséget látta. 

Trump egyébként tagadja, hogy szexuális kapcsolata lett volna a nővel.

A tárgyalás első napján tanúként David Pecker is megszólalt, aki ismertette a bulvár területén működő újságírás lényegét és elmondta azt is, hogy minden 10 ezer dollárnál nagyobb kifizetést személyesen engedélyezett.

A tárgyalás megkezdése előtt Juan Merchan bíró arról döntött, hogy amennyiben Donald Trump a tanúk padjára ül, akkor az ügyészek keresztkérdéseket tehetnek fel neki egyéb üzleti pereiről is, a többi között arról a polgári bírósági eljárásról, amelyben több száz millió dollár bírságot rótt ki egy másik bíróság. A bíró ugyanakkor nem engedélyezte, hogy a vád képviselői egy Donald Trumpról szóló filmet a tárgyalóteremben bemutassanak.

Bár Trump ellen több másik büntetőügy is folyamatban van minősített dokumentumok kezelése, vagy a 2020-as választás után az eredmény megváltoztatására tett kísérletei miatt, azok feltehetően a novemberi elnökválasztás előtt nem jutnak el a tárgyalásig.

 

Donald Trump David Pecker Stromy Daniels tárgyalás Michael Cohen
Kapcsolódó cikkek