Közélet

Irán támogatja a jemeni lázadókat

Az iráni külügyminiszter vasárnap támogatásáról biztosította a jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásait a Vörös-tengeren, illetve az Ádeni-öbölben.

Hoszein Amirabdollahián iráni külügyminiszter vasárnap támogatásáról biztosította a jemeni húszi lázadók kereskedelmi hajók elleni támadásait a Vörös-tengeren, illetve az Ádeni-öbölben – közölte vasárnap a teheráni külügyi tárca. Amirabdollahián a síita felkelők egyik magas rangú képviselőjével, Mohammed Abdel Szalammal tárgyalt Omán fővárosában, Maszkatban.

Fotó: AFP

A jemeni milícia állásaira mért amerikai, illetve brit légi csapásokat azonban Jemen „területi épsége és szuverenitása megsértésének” nevezte. A teheráni tárca tájékoztatása szerint Amirabdollahián ománi látogatása részét képezi az iráni diplomácia vezetője térségben tett körútjának. A szíriai al-Vatan kormányközeli lap szerint Amirabdollahián hétfőn Damaszkuszba látogat, ahol egyebek között megvitatja majd az április elsejei – Izraelnek tulajdonított – halálos áldozatokat követelt, iráni konzulátusra mért légicsapás következményeit is.

A húszik a nap folyamán közölték, hogy az utóbbi 72 órában rakétákkal és drónokkal támadtak egy brit, illetve egy izraeli hajóra, valamint amerikai fregattokra is. Jahja Szaría, a síita fegyveresek szóvivője jemeni televízióban közvetített beszédében elmondta, hogy az említett időben öt ilyen „katonai bevetést” teljesítettek.

Az Egyesült Államok illetékes Központi Parancsnoksága (CENTCOM) közölte, hogy szombaton egyebek között egy rakétakilövő állást semmisítettek meg Jemenben, illetve egy hajó elleni rakétát és egy drónt a Vörös-tenger felett. A CENTCOM hangsúlyozta, hogy ezek a fegyverek veszélyt jelentettek az Egyesült Államok és partnerei teherhajóira.

Sem áldozatokról sem károkról nem érkeztek jelentések. Az Irán támogatását élvező húszi milícia tavaly november közepe óta számtalan alkalommal vetett be drónokat és rakétákat nemzetközi kereskedelmi hajók ellen az Ádeni-öbölben Izrael gázai háborújára és a palesztinok iránti szolidaritásra hivatkozva. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia több alkalommal mért válaszcsapást a húszik állásaira.

A húszi támadások miatt a legnagyobb kereskedelmi vállalatok csökkentették hajóforgalmukat az Ázsiát és Európát összekötő tengeri útvonalon, és inkább Afrikát megkerülve juttatják célba a szállítmányokat.

 

irán Ádeni-öböl jemeni kereskedelmi
Kapcsolódó cikkek