Közélet

Ismét ukrán támadás érte a zaporizzsjai atomerőművet

A nukleáris létesítmény a háború kezdete óta már többször kapott találatot. A zaporizzsjai atomerőmű a legnagyobb Európában, az ellene indított támadások katasztrófát okozhatnak.

A zaporizzsjai atomerőmű fölött lőttek le egy ukrán kamikaze drónt – közölte a két éve orosz megszállás alatt álló létesítmény sajtószolgálata hétfőn a Telegram-csatornáján.

IAEA Director General Grossi travels to Zaporizhzhya Nuclear Power Plant, zaporizzsjai atomerőmű
A zaporizzsjai atomerőmű / Fotó: AFP 

Mint írták, az eszköz a hatodik reaktor tetejére zuhant, de nem észleltek olyan fenyegetést, hogy az incidensben megváltoztak volna a létesítmény biztonsági határértékei. A hatodik blokk kupoláját vasárnap dróntámadás érte.

Az erőmű igazgatója, Jurij Csernyicsuk a RIA Novosztyi hírügynökségnek hétfőn elmondta, hogy az erőmű infrastruktúrájában a dróntámadás nem okozott kritikus károkat.

A zaporizzsjai atomerőmű elleni támadásokat veszélyes provokációknak nevezte Dmitrij Peszkov, a Kreml szóvivője hétfőn. Elmondása szerint a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) munkatársai ezek szemtanúi voltak, és úgy vélekedett, hogy a történteknek hosszú távon negatív következményei lehetnek. 

A NAÜ ellenőrei szerint 2022 novembere óta legalább három találat érte az atomerőművet.

A megszállt, valamint az Ukrajnával határos orosz területek több településéről jelentettek hétfőn ukrán tüzérségi és dróntámadást a helyi hatóságok.

Orosz sikerek a fronton

A hétfői orosz napi hadijelentés szerint 

az orosz hadsereg kedvezőbb állásokat foglalt el Avgyijivka és Donyeck környékén, valamint a donyecki régió déli részén, az ukrán hadsereg pedig a harci érintkezési vonal mentén több mint 940 katonát veszített. 

Közülük a legtöbben, mintegy 460-an a Donyeck körzetében vívott összecsapásokban estek el vagy sebesültek meg súlyosan.

A hadügyminisztérium beszámolója szerint egyebek mellett öt harckocsit, két gyalogsági harcjárművet, nyolc páncélozott harcjárművet lőttek ki – ebből hatot Avgyijivkánál –, két amerikai gyártmányú M109-es Paladin típusú és egy lengyel Krab önjáró, valamit két amerikai M777-es, két M119-es és egy brit FH–40-es vontatott tarackot, HIMARS sorozatvetők négy rakétáját, három Hammer irányítható légibombát, továbbá 291 drónt semmisítettek meg.

Olyan csalókat vettek őrizetbe Oroszországban, akik – egyebek között hamis orosz telefonszámokat generáló virtuális kommunikációs központokat létrehozva – ukrán ügynökségeknek segítettek pénzt kicsikarni az emberekből – közölte az orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat. Az előzetes adatok szerint ily módon több mint 7 milliárd rubelnyi (28 milliárd forintnyi) összeg tranzakciók láncolatán át ukrán bankokba került, a kicsalt összeget pedig az ukrán hadsereg támogatására fordították.

 

HIMARS zaporizzsjai atomerőmű Ukrajna háború atomerőmű
Kapcsolódó cikkek