Közélet

Az orosz-ukrán háború 826. napja – az ukránok gyenge pontját találhatta meg az orosz hadsereg

Az oroszok a Donyecki területen próbáltak áttörni az ukránok védelmén. Moszkva még gyorsan kihasználná a létszámfölényt, mielőtt újabb nyugati fegyverek érkeznek a frontra. Friss hírek az orosz–ukrán háborúról.

Az orosz hadsereg az elmúlt napokban négy alkalommal is gépesített egységekkel hajtott végre támadást a Donyecki területen, hogy teszteljék az ukrán védelem képességeit és reakcióját – számolt be róla az Unian ukrán hírügynökség.

orosz-ukrán háború, előrenyomulás, hadsereg, Harkiv, Donyeck
Az orosz hadsereg leginkább a Harkivi és Donyecki területeken próbálkozik / Fotó: Szergej Bobok / AFP

A Háborús Tanulmányok Intézetének (ISW) legfrissebb jelentése szerint Oroszország fokozott intenzitású, szakaszosan végrehajtott támadásokat indít Csasziv Jar várostól keletre és Novopokrovszke falu közelében (Avgyijivkától északnyugatra fekvő település), valamint szintén gépesített támadásokat hajt végre Novomikajlovka közelében (Donyecktől délnyugatra) és Sztaromajorszkban. A támadások eredményeként az oroszoknak sikerült csekély mértékben előrenyomulni az utóbbi térségben, azonban Csasziv Jarnál nem történt áttörés.

Az ISW elemzése szerint az elmúlt napokban az orosz csapatok csökkentették a támadások intenzitását a Harkivi terület északi részén, és növelték a támadások ütemét Pokrovszk irányában. A szakértők úgy látják, hogy a legutóbbi orosz offenzívák a Harkivi területen megpróbálták kihasználni az ukránok létszámbeli hátrányát és felszereléseinek hiányát, mielőtt a várható nyugati katonai segítség megérkezik a frontra, egyúttal lehetőséget teremteni az orosz csapatok számára más irányú támadásokhoz. Az orosz hadsereg fel akarta mérni, hogy vannak-e az ukránoknak gyenge pontjai a donyecki frontvonalon, és ha igen, hol vannak – zárult az ISW elemzése.

Oroszország szerint Ukrajna vegyi fegyverek bevetésére készül

Az orosz katonai vezetés szerint bizonyíték is van erre. Oroszország szerint korábban is előfordult, hogy az ukrán erők vegyi anyagokat tartalmazó lőszereket és gránátokat vetettek be.

 

 

21:27

Zelenszkij a háború végéig ukrán elnök marad

Vlagyimir Putyin kedden arról beszélt, hogy az elnöki ciklus lejárta miatt az ukrán államfő már nem legitim módon tölti be a pozíciót. Ruszlan Sztefancsuk házelnök azonban kihangsúlyozta, hogy Volodimir Zelenszkij a hadiállapot végéig a posztján marad.

21:27

Árnyékflotta: nemcsak veszélyes és követhetetlen, de a környezetnek is óriási terhelést jelent

Az embargós országok olaját szállító tankermatuzsálemeket a lehető legrosszabb minőségű üzemanyaggal tankolják, így a környezet számára is hatalmas terhelést okoz a közlekedésük. A helyzetet tovább nehezíti, hogy ez abban az időszakban történik, amikor egyre nagyobb a nyomás a hajózási ágazaton, hogy csökkentse károsanyag-kibocsátását.

17:59

Donyeck mellett törnek előre az orosz csapatok

Az orosz csapatok intenzíven támadják az ukrán védőket a Donyeck megyei Pokrovszknál, ahol 25 alkalommal próbáltak előretörni, és egyes területeken részleges sikereket értek el – írta az ukrán vezérkar szerdán az előző napi harci helyzetet ismertetve.

A fronton továbbra is feszült, de kontroll alatt van a helyzet. A védelmi erők továbbra is határozottan visszaverik az ellenség azon próbálkozásait, hogy mélyen Ukrajna területére törjenek be

– fogalmazott közleményében a kijevi katonai vezetés. A közleményben kiemelték, hogy kedden 110 katonai összecsapás volt a frontvonalakon.

Kijev szerint az orosz erők megpróbálják kihasználni az állomány- és felszerelésbeli, valamint a légi támogatás terén meglévő fölényüket, az elmúlt nap során pedig három rakéta- és 38 légicsapást hajtottak végre Ukrajna területén, valamint 435 kamikaze drónt vetettek be. Összességében 2849 támadást hajtottak végre az ukrán csapatok állásai és lakott területek ellen különféle fegyverekkel.

16:57

Adóemelésekből finanszírozná a háború folytatását Oroszország

Oroszország adóemelésekkel növelné a költségvetés bevételeit, ami a vállalatokat, a magas keresetűeket sújthatja – közölte az ország pénzügyminisztériuma kedden. A tárca tervei szerint új progresszív jövedelemadót vezethetnek be, miközben a vállalati adókulcs 20-ról 25 százalékra emelkedik. A vasérc, valamint a kálium és foszfát műtrágyákat érintő bányajáradék ugyancsak nő – írta a Bloomberg.

A javaslat mintegy 2600 milliárd rubel (több mint 10 ezermilliárd forint) bevételt hozhat jövőre, aminek több mint a felét a vállalati adókulcs emelkedése hozza. Az orosz pénzügyminisztérium közölte azt is, hogy a javaslatot a kormány elé terjesztették, az orosz törvényhozás alsóháza még a nyári szünet előtt jóváhagyhatja.

11:19

Putyin előléptette azt az embert, aki korábban egy medvétől is megvédte már az elnököt

Az orosz elnök egykori testőrét, Alekszej Djumint nevezte ki egy magas állami pozícióra. Vlagyimir Putyin az 51 éves Djumint bízta meg az Államtanács titkárának a Kreml szerdán közzétett közleménye szerint. Djumin a „bel- és külpolitika stratégiai céljainak és feladatainak” kidolgozásáért felelős testületet köti össze a Kreml és a kormány tisztviselőit, valamint a törvényhozókat és a regionális vezetőket – írta meg a Bloomberg.

A volt testőrt elnöki asszisztensként a Kremlbe helyezték át az orosz Tula régió kormányzói posztjáról, 1999-től Putyin személyes biztonsági szolgálatában dolgozott, egyik legközelebbi testőrévé nőtte ki magát, és egyszer azt állította, hogy 

egy medvétől is meg kellett már védenie. Djumin is a Putyinnal jégkorongozó tisztségviselők belső köréhez tartozik.

Továbbá az orosz GRU katonai hírszerzés különleges műveleti részlegének helyettes vezetője volt, amely szerepet játszott abban, hogy Putyin 2014-ben annektálta Ukrajnától a Krím félszigetet.

07:51

Több mint kilencezren érkeztek kedden Ukrajnából

Az ukrán-magyar határszakaszon 4942-en léptek be Magyarországra kedden, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 4504-en nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek – tájékoztatott szerda reggel Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK).

A beléptetettek közül a rendőrség 28 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást,

amely 30 napig érvényes. Nekik ez idő alatt kell felkeresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Csasziv Jar támadás orosz-ukrán háború Harkiv
Kapcsolódó cikkek