BÉT logóÁrfolyamok: 15 perccel késleltetett adatok
NATO

NATO-csúcs: Európa retteg az elszigetelődéstől

Önmagától is, de legfőképpen a „nagyok”, Amerika, Kína árnyékában az egyedülléttől. Hiába próbálják meg Trump-állóvá tenni a NATO-t, az öreg kontinens egyre jobban magára van utalva.

Mi van, ha Oroszország győz? – teszi fel a hosszú ideig eretnekségnek tartott kérdést Carl Bildt, az Európai Külkapcsolatok Tanácsának (ECFR) társelnöke, volt svéd miniszterelnök és külügyminiszter, a Foreign Policy (FP) című külpolitikai folyóirat „Európa Egyedül” című mellékletében a vezető anyag szerzője. A tét a NATO és a nyugati világrend jövője.

NATO
NATO – soha nem látott függés alakult ki Európa és az Egyesült Államok között / Fotó: Alexandros Michailidis

A főlapban, az FP-ben Bildt mellett kiemelkedő gondolkodók, politikusok, köztük Ivan Krastev, Radoslaw Sikorski, Mark Leonard fejtik ki nézeteiket ebben a nehéz témában, amikor már Ukrajna csak egy – igaz, fontos – eleme a gondok gordiuszi csomójának. 

Carl Bildt, és vele együtt a Foreign Policy főszerkesztő-helyettese, Stefan Theil természetesen az ukrán háborúra, a két és fél évvel ezelőtt végrehajtott oroszországi támadásra is utal. A washingtoni NATO-csúcs atmoszférájának ismeretében már maga a kérdésfeltevés is szemöldökfelhúzások sorát váltja ki nemcsak az amerikai fővárosban, hanem Brüsszelben, a NATO és az EU központjában is.

A cikkek szerint nemcsak (nem elsősorban) a létében fenyegetett Ukrajnáról, hanem az egész nyugati világ sorsáról van szó. Pikáns az időzítés is, hiszen július első felében tartották Washingtonban a NATO fennállásának 75. évfordulóját is megünneplő NATO-csúcstalálkozót. Ahogy írja 

az elmúlt 75 évben nem volt a világon olyan blokk, országcsoport, amely olyan szorosan kötődött volna az Egyesült Államokhoz, mint Európa. 

Miképpen annak az érának is vége szakadhat, hogy Európa minden esetben számíthat az USA-ra. Bildt cikke azt sugallja, hogy vége lehet annak a „nyugati világrendnek” is, amelyet néhány más nemzettel együtt az USA és Európa intézményei határoztak meg.

Trump-állóvá tenni a NATO-t

Ami a NATO-t illeti, talán néhány év múlva néhány elemző megkockáztathatja a kérdést – amit már ma néhány európai vezető már szűk körben suttogva, a másikban megbízva feltesz –, hogy is volt az 2024-ben, amikor az ENSZ-hez köthető nyugati, európai katonai szövetség az amerikai elnökválasztásba való beavatkozás határát súroló manővereket hajtott vége. 

Az akció fedőneve: Trump-állóvá (Trump-proofing) tenni a NATO-t. 

Hogy egy, a demokratikus tagállamok belügyeibe magát bele nem ártó szervezet miként foglalhat állást legnagyobb tagállama szigorú belügyének számító elnökválasztás, annak kimenetele ügyében, az érdekes kérdés marad talán hosszú ideig.

Először a bevezetőben említett kérdés ukrán vetületéről. Carl Bildt nem kertel és nem válogatja meg kifejezéseit. Amelyek miatt a Magyarországnál csaknem hússzorosan nagyobb területű Mongólia akár meg is sértődhet. A putyini Oroszország által alkalmazott középkori „mongol fojtófogást felválthatja a XXI. századi kínai” – így a svéd politikus. Ettől rettegnek igazán Hegyeshalomtól nyugatra. Pedig Oroszországgal, a másfél milliós oroszországi haderővel csak Kelet-Közép-Európában a nyugati védszövetség tagjai félmilliós NATO-erőt tudnak szembeállítani. Ez a lokális erőegyensúly (a klasszikus hadászat szerint a támadónak legalább háromszoros létszámfölényben kell lennie a védővel szemben) önmagában megállíthatja, elgondolkodtathatja Moszkvát. Amely egyébként tagadja, hogy Ukrajna bekebelezése után a NATO keleti szárnya ellen fordulna.

Nincs jó megoldás

Európa retteg. Önmagától is, de legfőképpen a „nagyok”, Amerika, Kína árnyékában az egyedülléttől. Ahogy az amerikaiak mondják, a magány gondjától, a „monkey on my back”-től, a hátán csimpaszkodó problémamajomtól. Mint a svéd szerző megjegyzi, a NATO, a nyugati szövetségi rendszer(ek) elmúlt háromnegyed évszázados történetében sohasem tapasztalt mértékű, katonailag-biztonságpolitikailag egyoldalú függés alakult ki (Nyugat) Európa és az Egyesült Államok között. Továbbá a probléma megoldására nincs olyan megoldás, amellyel mindkét fél jól jár. A kérdésben rejlő hatalmas veszélyre utal a cikk: akárhogyan is alakul az USA-ban az idei novemberi elnökválasztás, bármelyik oldal is győz – Európa és Amerika kapcsolata óhatatlanul fellazul.

Az USA figyelmét a globális folyamatok leginkább meghatározó eleme, 

Hogy ennek milyen stratégiai következményei lehetnek, annak fontosságára kontinensünk csak most kezd rádöbbenni.

Két béna kacsa

Nem jókor. Az EU relatív lemaradása a két másik „nagytól”, az USA-tól és Kínától – a növekedési adatok, előrejelzések szerint is – folytatódik. Az EU, a NATO európai államai nehéz helyzetben vannak. Nyakukon az ukrán háború, két kulcsországban is a kormányválság. Németországban a csikorgó hárompárti együttműködés, a gazdasági és energiaproblémák, Franciaországban pedig a lefagyás, a megbénult közigaztatás és törvényhozás problémája fenyeget.  Eközben egész Európában radikálisan növelni kellene a védelmi kiadásokat, invesztálni a hadiiparba és kezelni-megoldani a problémaokozó problémát, a bevándorlás kérdését.

Kitapintható, hogy vége Európa számára a történelem menetétől való hosszú szabadságolásnak, összegzi Stefan Theil. Emlékeztet honfitársa, Olaf Scholz kancellár által kovácsolt fogalomra –, amely még Oroszország 2022-es Ukrajna elleni támadása kapcsán hangzott el –, a „korszakváltásról” (Zeitenwende). Amit aztán a mai európai politika másik, imbolygó pozíciójú vezetője, Emmanuel Macron francia kormányfő azzal a figyelmeztetéssel toldott meg, hogy „Európa meghalhat”, ha nem alkalmazkodik elég gyorsan a változásokhoz.  

 

Ajánlott videók

Továbbiak

Címoldalról ajánljuk

Tovább a címoldalra

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.