A Gebrüder Weiss Kft. Magyarországon elsőként tesztel hidrogénmeghajtású teherautót. Varga Bálint, a Gebrüder Weiss Kft. (GW) ügyvezetője a cég közleménye szerint ma bejelentette, hogy a Hyundai XCIENT típusú kamion ezekben a napokban a Linde Gáz Magyarország Zrt. közreműködésével szén-dioxid-kibocsátás nélkül továbbítja a GW ügyfeleinek a küldeményeit.

Gebrüder Weiss Kft
hdrogén, autó, kamion, szállítás
Nagy kerülővel érkezett a GW kamionja.
Fotó: Gebrüder Weiss Kft.

A 17 tonna hasznos teherbírású, 400 kilométer hatósugarú járművet Varga Bálint sajtótájékoztatón mutatta be. Mint mondta, a Gebrüder Weiss a világon az elsők között használ zöldhidrogén-üzemű teherautót, amely két éve sikeresen működik Svájcban. A tapasztalatok kiválóak: a 36 tonna össztömegű kamion évente 70 ezer kilométert tesz meg, és már ezzel az egy járművel is évente 80 tonna szén-dioxidtól mentesíti a környezetet.

A GW minden újat a legelején bevezet

Varga Bálint jelezte, hogy a GW a technológia legkorábbi szakaszaiban alkalmazza a már elérhető zöldtechnológiákat, köztük az elektromos, a LNG- és a CNG-meghajtást. A napokban megkezdte a házhoz szállítást a saját emissziómentes járműveivel Budapesten, Győrben, Zalaegerszegen, Pécsen és Szeged belvárosában. Szolgálatba állította az ehhez szükséges elektromos járműflotta első tíz járművét, amelyet az év második felében további tíz furgon egészít ki. 

A következő lépésben legalább 250-300 kilométer hatótávú elektromos járműveket szerez be a társaság, ezeket Miskolcon, Debrecenben és Nyíregyházán kívánja használni.

Hegedüs Ákos, a Linde Gáz Magyarország Zrt. vezérigazgatója ismertette a hidrogén-üzemanyag hazai tankolási lehetőségeit és a zöldhidrogén hazai gyártásával összefüggő terveket. Bízik benne, hogy hamarosan több hazai helyszínen tankolhatnak hidrogént a buszok és a vonatok, hasonlóan több európai országhoz. Egyelőre azonban hiányos az európai hidrogéntöltő infrastruktúra, emiatt a GW járműve Svájcból Innsbruckból (Ausztria), Erlangenen (Németország), Prágán (Csehország) és Bécsen (Ausztria) át érkezett Budapestre. (Magyarországon komoly tervek vannak a H-hálózat kiépítésére a Világgazdaság korábbi cikke szerint.)

Kétszáz H-töltője van a Lindének

A lauterachi (Ausztria) székhelyű Gebrüder Weiss Holding AG globális, teljes körű szolgáltatást nyújtó logisztikai vállalat mintegy 8400 munkavállalót foglalkoztat, és 180 saját tulajdonú telephellyel rendelkezik. Tavalyi forgalma 3 milliárd euró volt. A Linde Gáz Magyarország az ipari, orvosi és különleges gázok és gázberendezések egyik legnagyobb hazai gyártója. 

Rendelkezik a hidrogénben rejlő lehetőségek kiaknázásához szükséges technológiával, szakértelemmel, és Magyarországon az elsők között kínál zöldhidrogént. 

Világszerte több mint 200 hidrogéntöltő állomást és 80 hidrogénelektrolizáló berendezést telepített, és mintegy ezer kilométeres hidrogénvezeték hálózatot üzemeltet. Magyarországon Budapesten, Répcelakon, Dunaújvárosban, Kazincbarcikán és Miskolcon rendelkezik gyártókapacitással és töltőüzemmel. Több mint 400 fős, a tavalyi nettó árbevétele mintegy 134 milliárd forint volt.