Olaszország várhatóan korlátozni fogja a COVID-19 ellen be nem oltott emberek belépését egyes beltéri szórakozóhelyekre, hogy elkerülje a fertőzések megugrását, miközben Európa a járvány új hullámával küzd - értesült a Reuters kormányzati forrásokból.

A kormány olyan rendeletet fogadhat el, amely december 6-tól csak azoknak engedi meg a belépést olyan helyekre, mint például mozik, éttermek és szállodák, akik be vannak oltva, vagy akik nemrég gyógyultak ki a vírusból.

Az ország valószínűleg az egészségügyi dolgozókra már érvényben lévő kötelező védőoltást december 15-től a tanárokra és a rendőrökre is kiterjeszti .

Fotó: Shutterstock

Az új intézkedések ratifikálását célzó kabinetülést szerda 15:30-ra tervezik.

Olaszországban az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt a fertőzések száma, de az oltási kampánynak köszönhetően sikerült korlátok közt tartani a járványt. Más európai országok is szigorítják a korlátozó intézkedéseket, és a szomszédos Ausztriában újabb zárlat van érvényben.

Várhatóan a védettségi igazolvány érvényességi idejét is csökkentenék egy évről kilenc hónapra, mivel a lépéssel az embereket az emlékeztető oltások beadására akarták ösztönözni.

A zöld igazolvány minden munkavállaló számára kötelező, azonban továbbra is lehetőségük lesz arra, hogy negatív teszttel szerezzenek igazolást, ha nem akarják beoltatni magukat.

Olaszországban a napi fertőzések száma jelenleg 10 000 körül van, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 20 000-rel, amikor naponta több száz halálesetet jelentettek.