Immár huszadik napja tart a kanadai kamionsofőrökből álló Szabadság Konvoj tiltakozó demonstrációja Kanada fővárosában, Ottawában. Mint ismert, a kamionosok az oltatlanok számára kötelezően előírt karanténkötelezettség elleni nemtetszésüket kifejezve blokád alá vonták az Egyesült Államok és Kanada közötti legfontosabb kereskedelmi folyosónak számító Ambassador-hidat. Bár vasárnap ezt a helyi rendőrség felszabadította, a tiltakozók továbbra is a városban maradtak.

A békés tüntetéssel sokan szolidaritást vállalnak, egy részük közösségi finanszírozással is támogatja a demonstrálókat. Azonban a legnagyobb ilyen platform, a GoFundMe befagyasztotta a gyűjtést, miután a tüntetéseken erőszakos cselekmények is történtek.

A másik nagy adománygyűjtő oldal, a hackerek által is megtámadott GiveSendGo azonban kedden bejelentette, hogy folytatja a gyűjtést – számolt be róla a Fox Business.

Fotó: AFP

A GiveSendGo közleménye szerint a Szabadság Konvoj támogatására befolyt adományok majdnem fele az Amerikai Egyesült Államokból érkezik, kisebb összegek formájában. 

Erre a bejelentésre azt követően került sor, hogy kiszivárgott egy állítólagos lista, amely a tiltakozókat támogató 93 ezer adományozó adatait tartalmazza. Bankkártyaadataik azonban nem szivárogtak ki.

A GiveSendGo társalapítója és pénzügyi igazgatója, Jacob Wells úgy nyilatkozott a Fox Businessnek, hogy nem tudja megerősíteni a lista valóságtartalmát, de a hackertámadás előtt úgy tűnt, hogy kiegyenlített az Egyesült Államokból és a Kanadából érkező adományok száma és mértéke. Hozzátette, hogy

az átlagos adományozás elég kicsi volt, nem haladja meg a 100 dollárt.

A tüntetéseken részt vevő kanadai kamionsofőr, Derek Brouwer úgy nyilatkozott, hogy bár nem ismer pontos számokat, rendszeresen kap támogató üzenetet olyan amerikaiaktól, akikkel üzletel – Floridából, Új-Mexikóból és Georgiából is érkezik a bátorítás.

Fotó: AFP

Brouwer elmondta, hogy nem tudják még, milyen kiadásaik lesznek a tüntetésekkel kapcsolatban. Kapott már olyan üzenetet is, amiben az állt:

ha elveszik a teherautódat, veszek neked egy újat.

Brouwer soha nem élt az Egyesült Államokban, így nem tudja, miért támogatják ennyire az amerikaiak a Szabadság Konvojt, de szerinte ez a korlátozásokkal kapcsolatos ellenérzésekkel lehet összefüggésben.

Náluk közel sincsenek olyan korlátozások, mint itt. Ez azért van, mert szerintem náluk nagyobb az egyéni szabadság – zárta gondolatait a kamionsofőr, aki szerint a tüntetés közelebb hozta egymáshoz az amerikaiakat és a kanadaiakat.