A béke minden egyes késedelmes napja felgyorsítja Ukrajna szegénységbe zuhanását – figyelmeztetett szerdán közzétett előrejelzésében az Egyesült Nemzetek Fejlesztési Programja (UNDP), a szegénység, az egyenlőtlenség és az éghajlatváltozás okozta igazságtalanságok felszámolásáért küzdő ENSZ szervezet. A háború elmélyülése esetén tízből kilenc ukrán lakosnak kell szembenéznie a szegénységgel és szélsőséges gazdasági kiszolgáltatottsággal, ami évtizedekkel visszavetné az országot és mély társadalmi és gazdasági sebeket hagyna az elkövetkező generációkra.

Egy elhúzódó ukrajnai háború esetén 18 évnyi társadalmi-gazdasági eredmény veszhet kárba, a lakosság csaknem egyharmada a szegénységi küszöb alatt élne, és vélhetően további 62 százalékuk kerülne mélyszegénységbe a következő tizenkét hónapon belül.

Natasa Titenko ukrán menekült ül egy hotel báltermében, amelyet ideiglenes menekültszállássá alakítottak át Suceava városában 2022. március 15-én.   Fotó: ARMEND NIMANI / AFP

Az ukrajnai háború elképzelhetetlen emberi szenvedést okoz, tragikus emberáldozatokkal és több millió ember kitelepítésével. Miközben az ukránok azonnali humanitárius segítségnyújtása rendkívül fontos, az elhúzódó háború akut fejlesztési hatásai most válnak egyre nyilvánvalóbbá.

– mondta Achim Steiner, az UNDP igazgatója, aki hozzátette, hogy még van idő megállítani ezt a komor pályát. Steiner szerint „a forgatókönyv szélsőséges vége egyértelműen a gazdaság egészének összeomlása, ami ahhoz vezethet, hogy az emberek akár 90 százaléka a szegénységi küszöb alatt marad, vagy a szegénység magas kockázata fenyegeti” – hangoztatta egy New Yorkból adott videóinterjúban, melyről a Reuters tudósított.

Achim Steiner, az ENSZ Fejlesztési Programjának igazgatója beszél az AFP-nek adott interjúban a szudáni fővárosban, Kartúmban, az országban tett látogatása során, 2020. január 29-én.    Fotó: ASHRAF SHAZLY

Az ukrán kormány becslései szerint már legalább 100 milliárd dollár értékű infrastruktúra, épületek, utak, hidak, kórházak, iskolák és egyéb fizikai eszközök semmisültek meg. A háború miatt az ukrán vállalkozások fele teljesen leállt, míg a másik fele jóval a kapacitása alatt kénytelen működni. Az UNDP Ukrajna mind a 24 oblasztyában (közigazgatási körzetében) együtt dolgozik többszáz önkormányzattal, valamint civil szervezetekkel és üzleti tagszervezettel és csatlakozik az ENSZ válságkoordinátorához többcélú készpénztámogatás alkalmazásának előmozdításában. Az UNDP jelentése szerint

körülbelül havi 250 millió dolláros sürgősségi készpénzátutalási művelet fedezné 2,6 millió, várhatóan szegénységbe kerülő ember részleges jövedelemkiesését.

A szegénységi küszöböt egyébként a vásárlóerő napi 5,5 és 13 dollár közötti értékében határozzák meg - mondta Achim Steiner a Reutersnek; hozzátette, mielőtt Oroszország megindította az inváziót, az ukránok 2 százaléka élt az 5,5 dolláros határ alatt. A Világbank 2021 áprilisi adatai alapján Ukrajnában a felső középszintű jövedelműek szegénységi küszöbén mért szegénység 2019-ben 2,5 százalékot tett ki, csökkent a 2018-as 3,4, illetve a 2016-os 5,6 százalékhoz képest. A nemzeti küszöbérték alapján azonban a szegénység lényegesen magasabb az országban; a lakosság 23 százaléka él a tényleges küszöbérték alatt.

Az ukránok ekkorra remélik a háború végét

Előrelépésről számolt be Volodimir Zelenszkij az orosz–ukrán háborúval kapcsolatos béketárgyalások keddi felvonása után.

A készpénzátutalási programok, különösen egy olyan országban, mint Ukrajna, ahol a pénzügyi rendszer és struktúra még működik, és az ATM-ek rendelkezésre állnak, a készpénzátutalások vagy az ideiglenes alapjövedelem a legfontosabb módja annak, hogy gyorsan elérjük az embereket. A logisztikai kihívások jelentősek, de nem leküzdhetetlenek

– számolt be a Reuters az UNDP igazgatójának gondolatairól. Az IMF hétfőn közzétett jelentése szerint Ukrajna gazdasága 2022-ben várhatóan 10 százalékkal zsugorodik az orosz invázió következtében, bár meredeken romlanak a kilátások, ha tovább tart a konfliktus.