Tovább romlott a hét végén a járványhelyzet Kínában, egyre több helyen jelentettek növekvő fertőzésszámot és vezettek be korlátozásokat. A legújabb gócpont a dél-kínai Kuanghszi tartomány tengerparti turistavárosában, Pejhajban alakult ki, az elmúlt egy hét alatt több mint 560 megbetegedést regisztráltak. A város legalább két kerületet lezárt, köztük a népszerű Vejcsou-szigetet, ahol kijárási korlátozást vezettek be, és tömegesen tesztelni kezdték a lakosságot. 

Az intézkedések miatt több mint 2000 turista rekedt a szigeten.

Az elmúlt csaknem két hónap legmagasabb fertőzésszámát regisztrálták Kuanghszi és az északnyugati Kanszu tartományban, a hét végén majdnem 1100 új esetet jelentettek. A megugró számok miatt Lancsou, Kanszu tartomány fővárosa meghosszabbította a zárlatot július 24-ig. A több mint 4 millió lakosú városban vasárnap 152 fertőzést regisztráltak, míg a tartományban összesen 211-et, ez az egyik legmagasabb fertőzésszám a kelet-ázsiai országban.

A Bloomberg szerint a gazdaságilag legfontosabb ötven kínai város közül csak Csengtuban, Szecsuán tartomány fővárosában van érvényben új járványellenes intézkedés: hat kerületben bezárták a szórakozóhelyeket, és kijárási korlátozást vezettek be vasárnaptól minimum hat napig. Pénteken egy esetet észleltek, hétfőre pedig már 19-re nőtt a fertőzöttek száma.

People have PCR test  in Beijing, China on July 15, 2022.( The Yomiuri Shimbun ) (Photo by Koki Kataoka / Yomiuri / The Yomiuri Shimbun via AFP)
Fotó: Koki Kataoka / AFP

Mindeközben más városokban csökkent a fertőzésszám, Sanghajban például vasárnap már csak 17 esetet tartottak nyilván, bár a pénzügyi központ keddtől három napon keresztül tömeges tesztelést tervez kilenc körzetben a 16 közül. Anhuj tartományban is csökkent a fertőzésszám, a két héttel ezelőtti napi 200-hoz képest nagyjából egy hete nem jelentettek újabb helyi eseteket, és elkezdték feloldani a korlátozásokat. A terrakotta agyagkatonákról híres Hszian városban is enyhültek az intézkedések, akárcsak a keleti kínai Csiangszu tartományban található Vuhszi kereskedelmi központban.