Nemzetközi gazdaság

Ársapkával készülhetnek az idei fűtési szezonra a németek

Robert Habeck gazdasági miniszter kiszivárgott üzenete erre enged következtetni. Egyre nagyobb lehet a baj Németországban a kieső orosz gázszállítások miatt.

Berlin fontolgatja a gáz árának korlátozását – írja a Reuters a német gazdasági miniszter szöveges üzenetére hivatkozva, amelyet az európai energiaügyi minisztereknek küldött.

11 July 2022, Baden-Wuerttemberg, Stuttgart: Illustration gas bill. Photo: Bernd Weißbrod/dpa (Photo by BERND WEISSBROD / DPA / dpa Picture-Alliance via AFP)
Fotó: Bernd Weißbrod / DPA Picture-Alliance via AFP

A beszámolók szerint Robert Habeck az európai energiaügyi minisztereknek küldött sms-ben jelezte, hogy Berlin fontolóra veheti a gáz árának korlátozását az energiaügyi minisztereinek szeptember 9-i rendkívüli ülésén.

Vacogni mennek télen a középületekbe a németek

Robert Habeck gazdasági miniszter újabb energiatakarékossági intézkedésekről beszélt.

A találkozó célja az Oroszországból érkező gázszállítások visszafogása miatt megugró költségek kezelése.

Habeck üzenetének pontos szövegét eddig nem hozták nyilvánosságra.

Németország azzal a  „keserű valósággal” szembesül, hogy Oroszország nem fogja helyreállítani az országba irányuló gázszállításokat – mondta Habeck hétfőn, szerinte a Gazprom energiaipari óriáscég az Északi Áramlat 1. gázvezetéken keresztül Európába irányuló leállítására készül.

Kedden Olaf Scholz német kancellár azt mondta, Németország a vártnál jobban áll az energiabiztonság megerősítésével, és jóval nyugodtabban várhatja a telet, mint néhány hónapja. Mint mondta, azt még nem lehet kijelenteni, hogy minden rendben lesz, de „sokkal nyugodtabban tekintünk a helyzetre”. 

Az 1970-es évek olajválságánál is többe kerülhet Európának a mostani gázársokk

Leginkább Olaszországnak fájhatnak az elszálló energiaköltségek, de az eurózóna számos országában okozhat fejtörést az extrém magas gázár.

A kancellár korábbi nyilatkozatában is rámutatott, hogy a kötelező ütemnél nagyobb tempóban halad a mintegy 23 milliárd köbméteres kapacitásukkal az éves fogyasztás nagyjából negyedét biztosító földgáztárolók feltöltése,

a töltöttségi szint már a 82 százalékot is meghaladja.

Az orosz fölgázszállítások egyoldalú, Moszkva általi korlátozásából adódó hiány pótlását szolgálják a cseppfolyósított földgáz (LNG) fogadására alkalmas tengeri terminálok is, amelyek építése Olaf Scholz szavai szerint „hihetetlen” ütemben halad.

 

Robert Habeck Németország gáz ársapka gázbeszerzés
Kapcsolódó cikkek