Előterjesztette a dán kormány szerdán a javaslatát arról, hogy télre ideiglenes árplafont vezessen be az áram- és gázszámlákra, hogy ezzel ellensúlyozza az egekbe szökött energiaárakat.

Denmark,Flag,On,The,Coin,With,Heap,Of,Danish,Kroner, Denmark flag on the coin with heap of Danish Kroner money on the map. Concept of finance or currency or travel. Denmark flag on the coin with heap of Danish Kroner money on the map. Concept of finance or currency or travel.
Fotó: Shutterstock

Mette Frederiksen dán kormányfő sajtótájékoztatóján elmondta, hogy a javaslat értelmében a dániai üzleteknek és háztartásoknak lehetőségük lenne elhalasztani a rezsiszámlájuk azon részének a befizetését, amely meghalad egy kijelölt árplafont. Ennek köszönhetően a családok biztosan tudnak majd kalkulálni egy maximális árral, amelyet az áram- és gázszolgáltatásért fizetniük kell – hangsúlyozta a miniszterelnök.

Nicolai Wammen pénzügyminiszter szerint a kezdeményezés nagyjából 45 milliárd dán koronába (2400 milliárd forint) kerülhet majd a kormánynak, és nem lesz érzékelhető hatása az inflációra.

A kisebbségben kormányzó szociáldemokrata kormány egyeztetéseket kezd a többi parlamenti párttal, hogy támogatást szerezzen a javaslatnak.

Dánia előtt már számos ország a rezsiárak maximálása mellett döntött. Magyarországon már évek óta érvényben van a rezsicsökkentés, ennek szabályait pont júliusban szigorították meg. Novembertől Csehországban is hatósági árat vezetnek be az áramra és a gázra. Romániában már tüntetések is zajlottak az energiaár-sapka bevezetése érdekében. A Liz Truss vezette új brit kormány is fontolóra vette az ársapka bevezetését.

Az az orosz földgáz árának maximálásáról tárgyal. Az elképzelést azonban nem mindenki támogatja, többek között Norvégia sem.