Nemzetközi gazdaság

Diszkontáron kapható az orosz alumínium

A nyersanyagot nem érintik a szankciók, ám a puszta lehetőségük is olyan kockázatokkal jár, hogy csak kedvezményes áron találnak vevőket.

Noha a Ruszalt és az orosz alumíniumgyártást mindeddig megkímélték a különböző szankciók, a cég termékei az újabb intézkedésekben rejlő kockázat miatt csak diszkontáron találnak vásárlókat iparági források szerint.

Aluminium Production at United Co. Rusal Plants, A crucible pours molten aluminium into a smelter on the large aluminum slabs production line in the foundry at the Sayanogorsk Aluminium Smelter, operated by United Co. Rusal, in Sayanogorsk, Russia, on Wednesday, May 26, 2021. United Co. Rusal International PJSCs parent said the company has produced aluminum with the lowest carbon footprint as the race for cleaner sources of the metal intensifies. Photographer: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Bloomberg / Getty Images

Tekintve, hogy az amerikai, az uniós és a brit szankciók száma folyamatosan nő, és gyakran az intézkedések hatálybalépéséig sincs túl sok idő, fennáll a veszélye annak, hogy a hongkongi tőzsdén jegyzett, Kínán kívül a világ legnagyobb alumíniumtermelőjének számító céget is utolérik a retorziók.

Egy barcelonai iparági konferencián egy európai kereskedő a Reutersnek elmondta, hogy 

tonnánként 100-150 dollár kedvezménnyel érhető el az orosz alumínium. 

A nyersanyag ára a recessziós félelmek hatására idén mintegy 20 százalékot esett, annak ellenére, hogy több európai gyártó is leállította termelést a magas energiaárak hatására a közelmúltban. A Londoni Fémtőzsdén egy tonna alumínium 2260 dollárba kerül.

A kedvezmény és a szankciók hiánya ellenére több cég is az orosz alumíniumvásárlások mellőzése mellett döntött. Köztük van a világ egyik legnagyobb vásárlója, a Novelis vagy épp a Norsk Hydro egyik részlege, de több kis- és középvállalkozás is.

A szállítástól a csomagoláson át az építőiparig használt fémet azonban továbbra is sokan a Ruszaltól veszik, igaz, ezt igyekeznek a vállalat európai gyáraiból beszerezni az Oroszországból induló szállításokra leselkedő veszélyek miatt. Ez azonban nem feltétlenül jár sikerrel, így 

az unió orosz eredetű alumíniumimportja 13 százalékkal bővült a második negyedév alatt, 

miután az európai termelést érzékenyen érintik a magas energiaárak, míg a Ruszal hasznot húz a viszonylag olcsó vízenergiából.

Az alumíniumlapokat és tekercseket gyártó bahreini Garmco vezérigazgatója, Mohamed Musztafa Rafea szerint a Ruszal vásárlói által élvezett, tonnánként 100-150 dolláros diszkont körülbelül egy hónapja jelenhetett meg, párhuzamosan a fogyasztók és a gyártók közötti éves szerződések iparágban végbemenő megújításával és cseréjével.

Az olcsó energiára alapozó Öböl menti termelők is jól jártak az Európát sújtó energiaválsággal, így Rafea cége is mintegy 20-30 százalékkal növelte európai eladásait a háború kezdete óta. A térség újrahasznosítói szintén az európai kereslet élénküléséről számoltak be, így például az Egyesült Arab Emírségek egyik fémhulladék-feldolgozója, a PGI arról számolt be, hogy idén a forgalmának már a 12 százaléka irányul a kontinensre, szemben a korábbi 7 százalékkal.

 

energiaválság alumínium szankciók Oroszország ellen alumíniumgyártás Rusal
Kapcsolódó cikkek