Nemzetközi gazdaság

Folytatják az ukránok az előretörést Harkiv körül

A brit védelmi minisztérium szerint az elmúlt 24 órában jelentős területeket foglaltak vissza az ukránok a város körül, de folytatódnak a harcok Izjumnál.

Az ukránok meglepő erejű ellentámadása következtében az oroszok az elmúlt négy napban visszavonultak Harkiv környékén a frontvonalról – közölte szokásos napi hírszerzési jelentésében a brit védelmi minisztérium. A tárca szerint az ukránok jelentős sikereket értek el, ezt Volodimir Zelenszkij ukrán elnök pontosította is: az offenzíva kezdete óta mintegy kétezer négyzetkilométert foglaltak vissza Harkiv megyében – mondta. A Sky News beszámolója szerint a térség több falujában és városában ismét felvonták az ukrán nemzeti lobogót.

Fotó: Kostiantyn Liberov / AFP


A harcok azonban folytatódnak a stratégiai jelentőségű Kupjanszk és Izjum városok körül. Az utóbbit a háború elején foglalták el az oroszok, és azóta is ellenőrzésük alatt tartják. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint az Izjum és Balakleja körül állomásozó csapatokat visszarendelték a donyecki régióba, hogy megerősítsék a védelmet. Gyenisz Pusilin, az úgynevezett Donyecki Népköztársaság vezetője vasárnap elismerte, hogy feszült a helyzet a frontvonalon, de szerinte kézben tartják a dolgot.


A brit védelmi minisztérium jelentésében egyúttal valótlannak minősítette Vlagyimir Putyin orosz elnök állítását, amely szerint a nemzetközi egyezmény keretében elszállított ukrán gabonának csak a töredéke került szegény országokba. Putyin azt állította, hogy az eddig útnak indított 87 hajóból csupán kettő szállított hatvanezer tonna gabonát a rászorulóknak. Az ENSZ adatai szerint viszont a teljes kiszállított mennyiség mintegy 30 százaléka került alacsony vagy közepesen gazdag országokba Afrikába, a Közel-Keletre és Ázsiába.
London szerint Oroszország „szándékos félretájékoztatási stratégiát” folytat, hogy elterelje a felelősséget az élelmiszer-biztonsági problémákért és lejárassa Ukrajnát.

Egy másik friss hír: lekapcsolták az utolsó reaktort is a zaporizzsjai atomerőműben.

 

ukrán ellentámadás ukrán előretörés harcok Izjumnál brit védelmi minisztérium ukrán háború Vlagyimir Putyin Volodimir Zelenszkij ukrán gabonaexport
Kapcsolódó cikkek