Nemzetközi gazdaság

Gyorsan szaporodnak a napelemek a spanyol tetőkön

Európa egyik legnaposabb országa csak nemrég kezdett neki a panelek széles körű telepítésének, ám az energiaválság hatására óriásit ugrott a napelemek száma a háztetőkön.

Az európai és a korábban is létező trendek felgyorsulása miatt Spanyolországban óriásit nőtt a háztetőkre szerelt napelempanelek száma. Az ország környezetvédelmi minisztere, Teresa Ribera egy tévéinterjúban elmondta, hogy 

az idei évből eddig eltelt időszakban tízszeresére nőtt a napelem-telepítések száma, 

míg 2018-hoz képest 410 százalékos növekedés volt tapasztalható a környezetbarát energiaforrás használatában.

Engineers from Sud Energies Renovables SL place a solar panel onto the roof of a residential property during installation in Barcelona, Spain, on Wednesday, Sept. 7, 2022. Spain and other Mediterranean countries generated record amounts of power from wind and solar farms, underscoring the potential for renewables to replace expensive fossil fuels.
Fotó: Angel Garcia / Bloomberg via Getty Images

Noha Spanyolországot az orosz gázcsapok elzárása csupán áttételesen érinti, a villamos energia árának felrobbanása már őket is elérte, így nem meglepő, hogy az egyébként is szépen szaporodó napelemek a házak tetején idén rendkívüli ütemben tejednek Európa talán legnaposabb országában. A kedvező szabályok és a tágas lehetőségek a bővülésre már a korábbi években is éreztették a hatásukat, így a polgárok saját napenergia-fogyasztása már tavaly 102 százalékkal nőtt a helyi iparági szervezet, az UNEF adatai szerint.

Ribera elmondta azt is, hogy a kormány tervei között szerepel a középületek tetejének beborítása is napelemekkel, hiszen fontos a tetőket sütő előnyeinek kihasználása, ami jócskán csökkentheti a hálózati áram iránti igényt – olvasható a Bloomberg írásában.

Az Európai Bizottság szerint 

az unió csaknem 2,5 milliárd köbméterrel csökkentheti az éves gázfogyasztást 2022-ben mintegy 15 terawattóra napenergiával előállított áram segítségével. 

Ez a BloombergNEF számításai szerint mintegy 12-15 gigawatt kapacitás telepítését jelentheti, helyszíntől függően. A napelemekkel termelt áram a kontinensen – nem csupán az uniós országokat értve – 2014 és 2021 között megduplázódott a BP adatai szerint, és a 15 terrawattórás termelésnövekedésnél tavaly és 2020-ban is nagyobb bővülést sikerült elérni, miután 2019-ben 150,4, 2020-ban 175,7, 2021-ben pedig 195,6 terawattóra áramot termeltek Európa-szerte napenergiával.

Spanyolország a napelemek hálózatra kapcsolását sújtó díj 2018-as eltörlése óta – ami nagymértékben segítette a napenergia felhasználásának terjedését – 12,7 terrawattóráról 2021-re 26,8 terrawattórára növelte napelemes áramtermelését, ami nagyjából az országban előállított villamos energia 10 százaléka.

 

Teresa Ribera napelem megújúló energia Spanyolország áramtermelés
Kapcsolódó cikkek