Nemzetközi gazdaság

Így tervez visszavágni Oroszország az árplafonért

Jelentések szerint Oroszország három intézkedéssel reagálhat az orosz kőolajra kivetett árplafonra. Moszkva megtiltaná az értékesítést, az egyezményben részt vevő országokba, illetve minimális árat, valamint maximális kedvezményeket határozna meg. Az orosz miniszterelnök-helyettes közölte, hogy a válaszlépéseket még az idén bevezetik.

Oroszország mérlegeli annak a lehetőségét, hogy megtorló intézkedésekkel ellensúlyozza az orosz olajra kivetett árplafont – értesült a Business Insider. Az olajárplafon bevezetésével a nyugati országok és szövetségeseik el akarják apasztani Oroszország forrásait a háború finanszírozásához.

Oil Refinery Views As Oil Price Rides Virus Rollercoaster
Fotó: Andrey Rudakov / Bloomberg via Getty Images

A döntés értelmében a részes államok hétfőn 60 dollárban határozták meg az orosz olaj hordónkénti árát. Az intézkedés értelmében a finomítók, kereskedők és a finanszírozók nem kezelhetik az orosz olajat, ha azt a meghatározott ár fölött vásárolták. Emellett 

az egyezmény tiltja azt is, hogy a részes országok tanker hajói a 60 dolláros árnál drágábban vásárolt orosz olajat szállítsák.

Kéz a kézben jár az olajembargó a drágulással

A lépés azonnali, 40-50 százalékos áremelkedést jelent, amelyhez még hozzá kell számolni a szállítás költségeit is.

A Reuters is arról számolt be, hogy Oroszország válaszlépéseket tervez bevezetni. Megtiltanák például az orosz olaj értékesítését azoknak az országoknak, akik részt vesznek az árplafonban. Más információk arról szólnak, hogy Moszkva minimális vásárlási árat és maximális árengedményeket akar meghatározni az energiahordozóra.

A minimálár és a maximális engedmény értelemszerűen azt jelenti, hogy egy meghatározott szint alatt az ország és a vállalatok nem értékesíthetik az olajat. Az Insider azt írja, hogy ezek a szabályok valószínűleg folyamatosan a piaci árakhoz lennének igazítva.

Az orosz miniszterelnök-helyettes a Reuters hírügynökséggel azt közölte, hogy az árplafonra adott válaszként minden megfelelő intézkedést 

még az idén be fognak vezetni.

 

olajársapka kőolaj Oroszország
Kapcsolódó cikkek