A dubaji milliárdos Khalaf Al Habtoor idén 3 milliárd dollárt tervez befektetni Közép-Európában, hogy tovább bővítse ingatlan- és szállodabirodalmát – írta a Bloomberg.

Mohammed Khalaf Ahmed Al Habtoor, chief executive officer of the Al Habtoor Group LLC, poses for a photograph following a Bloomberg Television interview in London, U.K., on Friday, June 3, 2016. Al Habtoor Group's interests include hospitality, automotive and real estate.
Fotó:  Simon Dawson/Bloomberg via Getty Images

Al Habtoor neve nem ismeretlen a magyar vendéglátásban: egy évtizede például az InterContinental Budapest Hotel és a Le Meridien luxusszállodák is a befektető tulajdonában álló cégcsoport érdekeltségei. A dubaji üzletembert a legbefolyásosabb és leggazdagabbak arabok között tartják számon.

A családi vállalkozás idén körülbelül 2,8-3 milliárd dollárt fektetne be. A londoni és a nyugat-európai piaci környezet bizonytalanná vált, ezért olyan lokációban gondolkodunk, mint Budapest vagy Szlovákia, ahol kedvezőbb a helyzet

 – mondta az Al Habtoor csoport vezérigazgatója egy hétfői interjúban.

A portfólióban szállodák, ingatlankomplexumok, magániskolák és autókereskedések is vannak, ezekkel a vállalat jelentős hozamokat ért el, amióta az Egyesült Arab Emírségekben véget ért a koronavírus-járvány. Most pedig már külföldre kacsintanak.

Dubaj az utóbbi időkben népszerű befektetési célponttá vált, egy rövid ideig tartó visszaesést követően az ingatlantranzakciók értéke évtizedes rekordot döntött meg, a bérleti díjak pedig jelentősen megemelkedtek. A Közel-Kelet pénzügyi központjában látott kedvező üzleti hangulat ellenére Al Habtoor későbbre halasztotta részvényei tőzsdei bevezetését.

Double,Exposure,Of,Business,Handsome,Arab,Man,Hand,Shake,And Double exposure of business handsome Arab man hand shake and Oil refinery background
Fotó: Shutterstock

Az utóbbi egy évtizedben jelentősen megnőtt az arab befektetések száma. A magyar kormány keleti nyitása óta hazánk népszerű lett a külföldi tőke számára, ám lehet, hogy ez még csak egy évtizeddel később fog igazán beindulni. Az nagy nyertesei egyelőre az arab országok, ahonnan jelentős tőkekiáramlás indult, amely egyik célpontja  az európai Elsőre Magyarország akár meglepő választás lehet, azonban a hazai környezet sok szempontból ideális a keleti tőke számára.

A londoni vagy párizsi lakásárakhoz képest a budapesti piacra megfizethetőbb árak jellemzők és tekintettel arra, hogy a gazdaság előbb-utóbb megközelíti Nyugat-Európát, az arab befektetőknek  megéri korán beszállni.

Magyarországon a közeli-keleti vállalatok a szállodabizniszen kívül főleg a gyógyturizmusban, a luxuspiacon és a technológiai szektorban vannak jelen, több programjuk van, amely kifejezetten a magyar startupok támogatására szakosodott.