Amikor Vlagyimir Putyin megindította az inváziót Ukrajna ellen, Ivan Tarin éppen mobilátjátszó tornyok felvásárlásával volt elfoglalva. Az azóta nyíló piaci réseket kihasználva mára ő lett a feltörekvő orosz üzletember-generáció egyik legnagyobb felvásárlója.

Opening Day Of SPIEF2015 International Economic Forum
Fotó: Bloomberg

A mindössze 46 éves, moszkvai születésű Tarin nem unatkozott az elmúlt egy évben, ügyesen kihasználta, hogy üzletember lévén nem vonatkoztak rá a szankciók, és sorra happolta el az oligarchák elől a nyugati cégek kivonulása nyomán hátrahagyott vagyonelemeket. Tarin egy mobiltelefoncégnél volt vezérigazgató, első nagy dobása az volt, hogy megvette a Prosus nevű globális befektetési vállalkozás orosz leányvállalatát, az Avitót, valamint egy online munkaerőpiaci közvetítő vállalkozást is, amelyben korábban a Goldman Sachsnak is volt tulajdonrésze.

A nyugati szankciók nyomán multinacionális vállalatok egész sora vonult ki Oroszországból, az ExxonMobiltól kezdve a McDonald’sig. Tavrin ügyesen szemezgetett ezekből a vagyonelemekből. 

„Rövid távon megfigyelhető egy határozott russzifikációs folyamat az üzleti világban” – magyarázta a Bloombergnek a helyzetet Liana Semchuk, a brit Sibylline tanácsadó cég elemzője, hozzátéve, hogy a háború előtt a Tavrinhoz hasonló kaliberű üzletembereknek esélyük se lett volna, hogy a  mostani vagyonukhoz hasonlót szerezzenek.

A McDonald’s nem jött össze

Az Avitót 151 milliárd rubelért (kb. 2,1 milliárd dollár) vásárolta meg, a céget a háború előtt 6 milliárd dollárra értékelték fel. Az ügyletet a nyugati szankciók alá eső s amúgy agrárfinanszírozással foglalkozó állami hátterű Rosselkhozbank JSC hitelezte meg. Csak gyanítható, hogy a bank ehhez külföldi forrásokat is felhasznált, hiszen elvben ugyan szankciók korlátozzák nyugati tevékenységét, viszont az agárexport hitelezése miatt bizonyos esetekben ez alól van kivétel.

Tavrin egy másik parádés bevásárlása a HeadHunter Group orosz leányában való részesedésszerzés volt. Az Elbrus Capitaltól vásárolt 23 százaléknyi tulajdont 147 millió dollárért. A cégben a Goldman Sachs is nagytulajdonos volt. Pályázott továbbá a McDonald’s orosz étteremhálózatára, valamint a Yandex orosz keresőóriás holland bejegyzésű cégének utazásszervező alkalmazására is, ám ezekben nem járt sikerrel. 

Az Uszmanov-kapcsolat

A moszkvai fiatalember hagyományos befektetési terepe korábban a telekom, a média- és a reklámszektor volt, egy időben szoros kapcsolatokat ápolt Oroszország ötödik leggazdagabb emberével, az oligarcha Aliser Uszmanovval. Uszmanov nettó vagyonát 19,5 milliárd dollárra becsülik, egykor a világ száz leggazdagabb embere között volt. Több közös biznisze is volt az üzbég származású oligarchával, egy időben annak mobilcége, a MegaFon vezérigazgatója is volt. Uszmanov ma szerepel az amerikai, az uniós és a brit szankciós listán is. Tavrin összehozott három üres tőzsdei céget is (SPAC), összesen 768 millió dollár tőkével, ezek egyike a Nexters Global nevű játékgyártó stúdióval egyesült, a másik kettő nem talált befektetési célpontra.

Az igazán nagy bizniszeket azonban persze ott is a nagyhalak bonyolítják le. Így például a szintén szankcionált nikkelkirály, Vlagyimir Potanyin, akit Oroszország leggazdagabb emberének tartanak, a francia Société Généralé-tól vette meg a Roszbankot, valamint részesedést vásárolt a TCS Group Holdingban annak alapítójától, Oleg Tinkovtól, aki elkövette azt a hibát, hogy kritizálta az orosz–ukrán háborút.