A saját tulajdonban lévő lakások ára februárban – éves összevetésben – 2012 óta először csökkent, némi megkönnyebbülést nyújtva a potenciális vevőknek, akiknek még mindig magas hitelköltségekkel kell szembenézniük – írta a The Wall Street Journal.

Home Prices Suggest Housing Bubble Brewing In U.S.
Fotó: David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

Az ingatlanügynökök szövetsége (NAR) szerint a lakások medián ára februárban 0,2 százalékkal, 363 ezer dollárra csökkent az egy évvel korábbihoz képes. Ezt elsősorban az egylakásos házak árának 0,7 százalékos csökkenése okozta, miközben az eladások volumene a vártnál nagyobb mértékben nőtt a hónap folyamán.

A lakásárak alakulása az előző évhez képest

A lakáspiaci tranzakciók száma februárban 14,5 százalékkal emelkedett januárhoz képest, tavaly óta azonban több mint 22 százalékot csökkent. 

Összességében a szerződéskötések 2020 közepe óta a legnagyobb mértékben ugrottak meg, éves szinten elérve a 4,58 milliót, ami véget vetett az egy éve tartó visszaesésnek. Az élénkülés ellenére azonban a lakóingatlanok piacát a Fed szigora továbbra is kordában tartja. Míg az alacsonyabb listaárak több potenciális vevőt vonzhatnak be, a magas hitelköltségek és az eladó lakások hiánya az árak csökkenését csak egy bizonyos szintig engedi.

Ez a visszavonulás egy erős fordulat jele lehet az egyébként borús lakáspiacon. Az áraknak azonban még jobban és további területeken is csökkenniük kell, mielőtt elindulna az általános élénkülés

– jegyezte meg Robert Frick, a Navy Federal Credit Union közgazdásza.

A közzétett adatok azt mutatták, hogy az Egyesült Államokban a medián eladási árak elsősorban nyugaton és északkeleten, az ország legdrágább régióiban csökkentek. Ezzel szemben a középnyugati és déli régiókban az árak kismértékben emelkedtek. Nyugaton az eladási árak 5,6, míg az északkeletiek 4,5 százalékkal csökkentek 2022 februárjához képest, ami több mint egy évtizede a legnagyobb esés ezeken a területeken.

A hónap eleji adatok arra utalnak, hogy az amerikai ingatlanárak elérhették a csúcsot – a Redfin jelentése szerint a lakások ára 2012 óta először csökkent, és a piaci elemzők abban bíznak, hogy nem egy átmeneti helyzetről, hanem a trend megfordulásáról van szó.

Az ingatlanpiacon közel sem akkora a verseny, mint a járványhelyzet alatt 2021-ben, viszont a drága hitelek ellenére még mindig találunk vevőket, és ebben a hónapban a számuk erősen megnőtt. A probléma az, hogy most az eladók álltak fel az asztaltól

– mondta Ryan Connoly ingatlanközvetítő.