Nemzetközi gazdaság

Hamarosan megérkeznek a ChatGPT-klónok

Az OpenAI mesterséges intelligenciája a fél világot lázba hozta, és csak idő kérdése, hogy mikor önti el az internetet a robotok áradata.

Lehet, hogy pillanatnyilag a ChatGPT a leghíresebb és talán a legértékesebb algoritmus a világon, de a fejlesztője, az OpenAI által használt technikák nem egyedülállók és korántsem titkosak. A konkurens projektek és a nyílt forráskódú mesterséges intelligenciák hamarosan bárki számára elérhetővé tehetik a forradalmi szoftver szolgáltatásait, amelyet utána szabadon lehet majd lemásolni és megváltoztatni – írta a Wired.

OpenAI - ChatGPT Illustration
Fotó: Jonathan Raa / NurPhoto via AFP

A Stability AI nevű startup a képgeneráló mesterséges intelligencia (MI) úttörőjének számít, s a ChatGPT vetélytársán dolgozik. Emad Mostaque vezérigazgató szerint a szoftver pár hónapon belül mindenki számára elérhetővé válhat, és ezzel gyorsan véget is érhet az OpenAI monopóliuma a nyelvalkotó programok felett. És ez csak egy a rivális vállalatok közül – az Anthropic, a Cohere és az AI21 is a saját verzióján dolgozik, miközben világszerte több ezer kisebb projekt indult el, hogy meglovagolja az MI-őrület hullámát.

Legyen az kód-, kép- vagy szöveggenerálás, hamarosan kifinomult szoftverek fogják ellepni az internetet, és az MI-technológia elérhetőbb lesz, mint valaha.

A ChatGPT-t jelenleg több nagyvállalat, köztük a Microsoft és a Slack is elkezdte beépíteni a termékeibe, azonban a programmal a felhasználóknak több problémája is van. Egyrészt, korábbi hibáikból tanulva a fejlesztők ráhúztak egy szájkosarat, ami limitálja és cenzúrázza azokat a témákat, amihez a szoftver képes hozzáférni. Másrészt a zárt kódja miatt csak nehezen lehet új dolgokat, és főleg nyelveket tanítani a programnak, ami egyelőre jelentősen lecsökkenti a felhasználók számát.

Arról nem is beszélve, hogy az OpenAI mögött több óriásvállalat áll, amely miatt sokan nem bíznak a programban – a munkahelyek elvesztése, az adatlopás és az információ befolyásolása komoly félelmeket keltenek a fogyasztók egy rétegében. Az alternatív megoldásokra van igény, csak az a kérdés, hogy mikor és milyen típusú robotok jelennek majd meg a nagyközönség számára.

A szakértők azonban óvatosságra szólítanak fel, hiszen a számtalan új MI ráeresztése az interneten katasztrofális következményekkel járhat.

Természetesen nem a gépek hatalomátvételére kell azonnal gondolni, de a olyan robotok, amelyek a saját kódjukat tudják megírni, könnyen új vírusok, zsarolóprogramok és az adathamisítás elterjedéséhez vezethetnek.

young aisan female using digital tablet young aisan female using digital tablet
china- kína- chat bot, chatGPT,
Kínában van igény a chatbotokra, ám a zárt interneten sokkal nehezebb őket elérni.
Fotó: Getty Images

Miközben az interneten egyre élesedik a verseny, hogy ki tudja piacra dobni a következő forradalmi MI-t, addig a digitálisan elszigetelt Kínában egy érdekes helyzet alakult ki. A zárt interneten hetekig a legkeresettebb kérdés a „Hogyan használjuk a ChatGPT-t Kínán belül” volt, amire a válasz nem olyan egyszerű, mint Amerikában vagy Európában.

A ChatGPT nem érhető el Kínában – nem blokkolt vagy cenzúrázott, de az OpenAI egyelőre még nem tette elérhetővé az országban – azonban ez nem akadályozta meg az ázsiai felhasználókat, hogy megpróbáljanak hozzáférni a programhoz, és erre egy MI-feketepiac is kiépült.

Bár a keleti technológiai óriások évek óta dolgoznak nyelvi modelleken, amelyeket az MI-szoftverekben fel lehetne használni, még nem tartanak ott, mint nyugati riválisaik, így Kínában a legnagyobb verseny jelenleg nem a fejlesztők, hanem a kalózok között van.

Az amerikai alternatívák eléréséhez az internetet elöntötték a fizetős közvetítőprogramok, amelyek valójában csak összekötik a felhasználót a ChatGPT-vel, és ezért rengeteg pénzt kérnek el. A külföldi telefonszámok, amelyek a bejelentkezéshez szükségessé váltak, úgyszintén kelendők lettek a feketepiacon. Ezek az üzletek azonban mind illegálisak, de ezzel le is rántják a leplet a kínai MI-helyzet legnagyobb problémájáról.

A nagyvállalatok, amelyek a ChatGPT-szerű termékek fejlesztésén dolgoznak, a kínai kormány két fontos prioritása közti ellentétet feszegetik: az MI-technológiák feletti vezető szerep megszerzése és az információ feletti kontroll megtartása. Ez a két cél azonban összeegyeztethetetlen

– mondta Matt Sheehan, a kínai MI-projektek szakértője. A kínai fogyasztók körében nagy az igény a nyelvalkotó programokra, azonban ezek túl sok cenzúra mellett használhatatlanná válnak, így Kína hamarosan válaszút elé fog érkezni.

 

 

ChatGPT OpenAI AI Kína MI Microsoft mesterséges intelliencia
Kapcsolódó cikkek