A magas árak távol tartják a vásárlókat és a is megugrott, így a tavaly óta gyengélkedő német kiskereskedelem februárban tovább esett – olvasható a szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis jelentésében.

Hot Inflation in Germany Drives up Food Prices 
A vendor serves customers at a bakery stall in a bio-food market in Berlin, Germany, on Wednesday, March 1, 2023. German inflation surprisingly accelerated in February, further complicating the European Central Bank's task after overshoots this week in other parts of the continent. Photographer: Krisztian Bocsi/Bloomberg via Getty Images
Fotó: Getty Images

Februárban 1,3 százalékkal csökkent a kiskereskedelmi forgalom az előző havihoz képest.

Bár januárban 0,3 százalékos csökkenést mértek, a piac most 0,5 százalékos növekedést várt, ám ez ismét elmaradt – így a kiskereskedelmi forgalom már a harmadik egymást követő hónapban zsugorodott, mivel a magas és a gazdasági bizonytalanság továbbra is nyomasztja a fogyasztókat.

 

A kiskereskedelmi forgalom 2022 februárjához képest 7,1 százalékkal csökkent, ez a zuhanás pedig tizedik hónapja tart.

Ezzel párhuzamosan a német munkanélküliség többhavi stagnálás után 5,6 százalékra ugrott.

A hosszú ideig rugalmas maradt, a foglalkoztatás nélküliek aránya pedig 2022. augusztus óta magasan, de változatlanul 5,5 százalékon állt. Az előrejelzések azonban itt is túl derűlátónak bizonyultak, a növekedés pedig tovább rontja a német gazdaság helyzetét.