Működőképességének határára érkezett a Premier League-ben játszó liverpooli csapat, kérdés, hogy a főtulajdonos brit-iráni milliárdos üzletember, Farhad Moshiri meddig hajlandó fizetni a veszteségeket. 

Csak a legjobb az elfogadható - hirdeti a klub jelmondata 
Fotó: fceverton.com

A csapat tavalyi éves jelentése szerint a klub "előre haladott tárgyalásokat folytat a további hosszútávú finanszírozás érdekében", s "nagy vonalakban" megállapodott" az új stadion finanszírozásának következő fázisairól. A londoni kékek pénteken közölték, hogy "jelentősen csökkentették a veszteséget", s haladást értek el az új, a Bramley-Moore Dockba tervezett stadion finanszírozásával kapcsolatban. Ez utóbbi megépítése kulcsfontosságú lenne a liverpooliaknak, jelentősen javítaná bevételtermelő képességüket. 

Az éves jelentés ugyanakkor leszögezi azt is, hogy

 a csapat működése "továbbra is nagy mértékben függ a főtulajdonos támogatási hajlandóságától".

 Moshiri aki egy, a Man-szigeteken bejegyzett off-shore cégen keresztül kontrollálja a klubot, tavaly összesen 230 millió font kamatmentes hitellel támogatta a csapatot. A 2022. júnisának végén befejeződő pénzügyi évben további 70 millió font hitellel segítette a csapatot.

A klub könyvvizsgálója, a Crowe UK LLP felhívta az éves jelentéshez fűzött megjegyzésben felhívta a figyelmet arra, hogy a tulajdonos további támogatása szükséges a kiessel küzdő, tavaly egyik legrosszabb szezonját záró csapat számára. Az auditorok szerint Moshiri írt egy levelet az igazgatóságnak, amelyben  

pénzügyi támogatásáról biztosította a csapatot az éves jelentés aláírását követő, nem kevesebb, mint 12 hónap során.

A klub pénzügyi és pályán nyújtott teljesítménye alapján a jeelntés leszögezi: "a jelenlegi feltételek anyagi bizonytalanságra utalnak, amelyek jelentős kétségeket vetnek fel a társaság működésének folytatásával kapcsolatban".

Az Everton megborulása a koronavírus járvánnyal kezdődött el, a helyzetet súlyosbította az orosz-ukrán háború. Ez utóbbi arra kényszerítette a londoniakat, hogy megszakítsák a kapcsolatot az üzbég-orosz milliárdos szponzorral, Aliser Uszmanovval, akit az EU, Nagy-Briannia és az Egyesült Államok is szankciókkal sújtott. 

Az Everton épp csak elkerülte a kiesést a legfelsőbb ligából a tavalyi szezonban, az ideiben 28 lejátszott meccs után mindössze két ponttal vannak a kiesést jelentő zóna felett.

Az éves jelentést egy héttel azt követően tették közzé, hogy a Premier League vizsgálatot indított a csapat ellen. A vádak szerint megsértették a liga pénzügyi szabályozását. Bill Kenwright, az Everton elnöke akkor közölte, hogy a klub "csalódott" a liga döntésével kapcsolatban.

Az Everton nettó adóssága 2022. júniusára 141 millió fontra emelkedett az egy évvel korábbi 58 millió fontról. A nettó veszteség viszont 44 millió fontra csökkent a megelőző pénzügyi évre kimutatott 120 millió fontról, annak ellenére, hogy a bevétel 181 millióra mérséklődött az előző éves 193 millióról. A működési kiadásokat radikálisan csökkentették, s 67 millió font értékben adtak el játékosokat. 

A megelőző két pénzügyi év rekordveszteséget hozott: 140, illetve 111 millió fonttal.

A klub jelenlegi brit-iráni nagytulajdonosát sokan Uszmanov stórmanjának tekintik. Az év elején arról röppentek fel találgatások, hogy az Everton ugyan nem eladó, viszont tárgyalnak külső befektetők bevonásáról.