A  G7-országok nincsenek egy véleményen arról, hogy milyen mértékben lépjenek fel Kína ellen, mivel a világ második legnagyobb gazdaságával folytatott sérülése rájuk is csapást mérhet, különösen az exportorientált országokra, köztük Németországra és Japánra. Tokió igyekszik diverzifikálni az ellátási láncokat és csökkenteni függőségét Pekingtől, de diplomáciai források szerint a szigetország nem tartja kivitelezhetőnek a beruházások korlátozását.

China,With,Embedded,Flag,On,Planet,Surface,During,Sunrise.,3d,
China with embedded flag on planet surface during sunrise. 3D illustration with highly detailed realistic planet surface and visible city lights. Elements of this image furnished by NASA.
Fotó: Shutterstock

A Kína elleni erőteljesebb fellépést az Egyesült Államok szorgalmazza. Janet Yellen pénzügyminiszter közölte: a G7 több tagja osztja az Egyesült Államok aggodalmát azzal kapcsolatban, hogy Kína gazdasági kényszerítő eszközöket alkalmaz más országokkal szemben. Hozzátette: mérlegelik, hogyan lehetne Peking ellen fellépni. A hét végén a csoport pénzügyminiszterei Niigata városában tanácskoznak erről, egyben előkészítik a jövő heti hirosimai csúcstalálkozót – írja a Reuters.

Felmerült a lehetőség, hogy korlátozzák a Kínába irányuló befektetéseket, ennek kapcsán éles vita alakulhat a G7-országok vezetőinek jövő heti csúcstalálkozóján, illetve a pénzügyi vezetők e hét végi tanácskozásán. Németország fontolgatja a kétoldalú kapcsolatok átértékelését, de Japánhoz hasonlóan nem szeretne gazdasági háborúba keveredni a távol-keleti országgal, ezért a túlzott szigort sem támogatja. Tokióban azt is furcsálljak, hogy Washington rengeteg pénzt fektet be Kínában, így végképp nem tartják kivitelezhetőnek a lépést.

Jeremy Hunt brit pénzügyminiszter a japán Nikkei című újságnak azt mondta, hogy a G7-eknek szembe kell szállniuk Kína gazdasági kényszerével, de nem tett említést a beruházások ellenőrzéséről, ahogy más témába sem osztott meg részleteteket a sajtóval. Források szerint a befektetések célzott ellenőrzéséről lehet szó, főleg a stratégiailag fontos területeken. Egy másik, kevésbé vitatott kezdeményezés, hogy partnerséget hozzanak létre az alacsony és közepes jövedelmű országokkal az ellátási láncok diverzifikálása céljából.

Ennek érdekében Vietnám, India és Indonézia képviselőit is meghívták. Az elemzők szkeptikusak, ugyanis Pekinget a gazdasági erejénél fogva nehéz elszigetelni. Egy ilyen próbálkozás lassítaná a világgazdaságot, káros hatással lenne a világkereskedelemre, és a G7-országok gazdaságának se tenne jót. Ráadásul Kína a világ legnagyobb szuverén hitelezője, így az elszigetelése esetén a G7-ek nem tudnának segíteni a feltörekvő gazdaságok adósságproblémáinak megoldásában sem.

Japán miniszterelnök: a ChatGPT is terítéken lesz a G7-csúcstalálkozón

A G7-országok vezetői a mesterséges intelligencia (jelesül a ChatGPT) jelentette veszélyt is megtárgyalják a május közepi hirosimai csúcstalálkozójukon – mondta Kisida Fumio japán miniszterelnök. Nemzetközi szabályok megalkotására van szükség – tette hozzá –, és egyre sürgetőbb a mesterségesintelligencia-modellek szabályozása.