Nemzetközi gazdaság

Az erőműrobbantás miatt új szankciós csomagot követel az oroszok ellen Ukrajna

Kijev háborús bűnnek nevezte a kahovkai vízerőmű elleni támadást. Ukrajna minden szereplőt Moszkva elítélésére szólított fel.

Az ukrán külügyminisztérium kedden közleményben felszólította a nemzetközi közösséget, hogy határozottan ítélje el a dél-ukrajnai, herszoni régióban található kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást, amelyet egyes hírek szerint egy gépesített dandár követhetett el.

3d,Render,Of,Map,Of,Collapsed,Russian,Federation,Into,Different
3D render of map of collapsed Russian Federation into different parts. 3D render concept of the collapse of Russia, financial crisis and oligarchy. Money on background. Stop war. Stop. 3D Illustration
Fotó: Shutterstock

A kahovkai vízerőmű gátjának felrobbantása ember által előidézett és környezeti terrorizmus, az elmúlt évtizedek legnagyobb, ember okozta katasztrófája Európában, az ukránok elleni orosz népirtás újabb megnyilvánulása. Ez a Kreml válasza azoknak az országoknak, amelyek béketárgyalásokra szólítanak fel az Oroszországi Föderációval – emelte ki az ukrán tárca.

A külügyminisztérium felhívta a nemzetközi közösséget, hogy csatlakozzon Volodimir Zelenszkij ukrán elnök béketervének végrehajtásához, különös tekintettel a környezetpusztítás elleni küzdelemre, a nukleáris és energiabiztonságra.

A külügyi tárca a G7-es országokhoz és az Európai Unióhoz fordult azzal a felhívással, hogy fontolják meg új szankciók bevezetését Oroszországgal szemben.

Különösképpen az orosz rakéta- és a nukleáris ipart érintő büntetőintézkedések meghozatalát sürgetik.

Ukrajna szeretné kezdeményezni az ENSZ Biztonsági Tanácsának rendkívüli ülésének összehívását, és az orosz terrortámadás kérdését a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség vezetőségi ülésére kívánja vinni. Ezenkívül az polgári védelmi mechanizmusának aktiválását is el szeretné érni.

A Jevropejszka Pravda hírportál emlékeztetett arra, hogy Dmitro Kuleba külügyminiszter keddi Twitter-bejegyzésében szörnyű háborús bűnnek és valószínűleg az elmúlt évtizedek legnagyobb, Európában bekövetkezett, ember okozta katasztrófájának nevezte a kahovkai vízerőmű elleni orosz támadást.

Oroszország tagadja, hogy köze lenne a robbantáshoz. A Kreml szerint Ukrajna áll mögötte.

EJEB: Oroszország negyvenezer euró kártérítést köteles fizetni Navalnijnak

Az orosz parlament 2022-ben megszavazta az EJEB joghatóságának megszűnését az országban, a strasbourgi testület szerint azonban Oroszország a mérgezés idején még tagja volt a törvényszéknek, ezért az ítéletet kötelessége végrehajtani.

 

 

kahovkai Ukrajna Oroszország vízerőmű Európai Unió
Kapcsolódó cikkek