Nemzetközi gazdaság

Jogsértést követ el az ukrán hadsereg, ha elveszi a besorozottak telefonját

Ukrajnában többen is arról számoltak be, hogy az egyre váratlanabb helyeken történő sorozáskor a toborzók elveszik a berosozottak személyes tárgyait.

Ukrajnában folytatódik a mozgósítás. A mobilizálás során a hadkiegészítő parancsnokságok alkalmazottai elvehetik a telefont vagy más személyes holmikat a besorozottaktól. A jogvédők szerint ehhez nem lenne joguk – írta a Kárpáti Igaz Szó kárpátaljai hírportál.

Territorial Defence Forces in Zaporizhzhia Region
ZAPORIZHZHIA REGION, UKRAINE - JULY 17, 2022 - A serviceman of the Zaporizhzhia Separate Territorial Defence Brigade browses a mobile phone while on duty on the front line, Zaporizhzhia Region, southeastern Ukraine. This photo cannot be distributed in the Russian Federation.NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Dmytro Smolyenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: Dmytro Smolyenko / AFP

A portál által megszólaltatott ukrajnai ügyvédek szerint a hatályos jogszabályok értelmében nem szabályos lefoglalni a hadkötelesek telefonját vagy más személyes tárgyait. Erre az ellenőrző pontokon álló katonák és a rendőrök sem jogosultak.

Jelenleg nincs olyan jogszabály, amely lehetővé tenné számukra, hogy az utcán, más nyilvános helyen vagy otthon lefoglalhassák a hadkötelesek személyes holmiját. Megtekinteni van joguk a személy okmányainak ellenőrzése és járművének felszínes szemügyre vételekor az ellenőrző pontokon, de nem kobozhatják el

– fejtette ki Jurij Szergienko ügyvéd.

Hozzátette, hogy az érvényben lévő jogszabályok alapján személyes tárgyakat csak olyan embertől foglalhatnak le, aki ellen a vizsgálóbíró házkutatást vagy motozást rendelt el, vagy ha a tárgyak bűncselekmény vagy közigazgatási szabálysértés eszközei. Ráadásul ebben az eseteben is tanúk jelenlétében kell lefoglalási jegyzőkönyvet készíteni, az érintettet pedig megilleti a védőügyvédhez való jog.

Ilyen esetekben a tárgyak a rendőrség telephelyére kerülnek megőrzésre, és a további sorsukról a bíróság hoz döntést.

Zelenszkij kötelezővé tenné az angol nyelv használatát az ukrán hivatalokban

A helyi közigazgatás vezetőinek, a tisztviselőknek, a rendőröknek és az ügyészeknek is kötelező lesz az angol nyelv használata.

 

jogszabály Jurij Szergienko Ukrajna telefon
Kapcsolódó cikkek