Az amerikai vállalatok első 2023-as közgyűlésein erősen csökkent a környezetvédelmi és társadalmi szempontok támogatottsága a befektetők körében, mivel a globális gazdaság bizonytalansága mellett a szigorú előírások és a politikai nyomás is nyomot hagy az üzleten – írta a Financial Times.

Late,At,Night,In,The,Corporate,Office,Meeting,Room:,At Late at Night In the Corporate Office Meeting Room: At Conference Table Executive Director Talks to a Board of Directors, Investors and Business Associates. Over the Shoulder Shot.
Fotó: Gorodenkoff

Az amerikai vállalatoknál a klímavédelmi akcióra felszólító petíciók átlagosan 23 százalékos részvényesi támogatást kaptak idén május végéig, szemben a tavalyi 36,6 százalékkal

– derül ki a Sustainable Investments Institute nonprofit adatszolgáltató adataiból. Az emberi jogokkal kapcsolatos befektetői javaslatok is hasonló módon gyengültek, és már csak a szavazatok 21,6 százalékát kapták, szemben 2022-vel, amikor a befektetők több mint egyharmada támogatta ezeket.

A részvényesi javaslatok, amelyek az Egyesült Államokban általában nem kötelező érvényűek, egyre inkább a vallási szervezetek, a környezetvédők és más társadalmilag elkötelezett befektetők aktivizmusának eszközévé váltak. A Conference Board és az Esgauge kutatócsoport adatai szerint idén rekordszámú beadványra számítanak, ám a megjelent adatok alapján kérdéses, hogy ezeket továbbra is komolyan fogják-e venni.

A petíciók száma ugyanis folyamatosan nő, ám ezeket egyre kevésbé hajtják végre. A Fenntartható Befektetések Intézete szerint idén mindössze öt környezeti és társadalmi kérdésekkel kapcsolatos amerikai részvényesi határozat kapott többségi támogatást, messze elmaradva az előző évektől.

Az Exxon részvényeseinek mindössze 11 százaléka támogatta a múlt héten a párizsi klímamegállapodással összhangban lévő kibocsátáscsökkentési célok kitűzésére irányuló petíciót, szemben a tavalyi 28 százalékkal. Az Amazonnál a részvényesek kevesebb mint egyharmada támogatta a műanyag csomagolás kockázatairól szóló több információt követelő határozatot, szemben a tavalyi közel felével. A UPS szállítmányozási vállalatnál a sokszínűségről, méltányosságról és befogadásról szóló javaslat támogatottsága idén 25 százalék volt, ami messze elmaradt a 2022-es 37 százaléktól.

S bár nem olyan meredeken, mint az Egyesült Államokban, az európai vállalatoknál is elvesztették a lendületüket az ilyen kezdeményezések.

A Diligent adatszolgáltató szerint az uniós vállalatoknál a környezetvédelmi és szociális javaslatok átlagos támogatottsága a tavalyi 10,6 százalékról mindössze 11,6 százalékra emelkedett 2023-ban.

Igaz, Európában kevesebb részvényesi javaslatot nyújtanak be – május 31-ig mindössze nyolc petíciót bocsátottak szavazásra.

Az Európai Unión és az Egyesült Államokon kívüli környezetvédelmi és szociális állásfoglalások támogatottsága idén 17 százalék volt, szemben a tavalyi 11,3 százalékkal.

A részvényesi javaslatok egyre inkább előíró jellegűek, de az ezeket benyújtó szervezetek nem hajlandók elfogadni, hogy általában nem működik, amit csinálni akarnak, legyen az üzleti vagy szociális jellegű. Ez pedig ahhoz vezet, hogy a többi befektető is elpártol tőlük, mivel az aktivizmusuk negatív hatással van a vállalatokra

– mondta Brian Bueno, a Farient Advisors tanácsadó cég munkatársa.