Tajvanon és Kínán kívül három ország gazdasága is súlyosan megszenvedne egy esetleges teljes körű konfliktust a két fél között – derült ki az Economist Intelligence Unit (EIU) legfrissebb jelentéséből. A „teljes körű konfliktus-forgatókönyv” azt jelenti, hogy Kína és Tajvan mellett az Egyesült Államok is közvetlenül beavatkozik katonailag.

Taiwan Military Personnel on Drill
YILAN, TAIWAN - May 24: Taiwan's AAV7 amphibious assault vehicle drives on a beach  during an amphibious landing drill to simulate the Chinese People's Liberation Army (PLA) landing on three beaches in Yilan, Taiwan on May 24, 2023. Walid Berrazeg / Anadolu Agency (Photo by Walid Berrazeg / ANADOLU AGENCY / Anadolu Agency via AFP)
A katonai konfliktus egyelőre nagyon valószínűtlen a jelentés szerint.
Fotó: Anadolu Agency via AFP

Bár az EIU szerint „nagyon valószínűtlen”, hogy a közvetlen kínai katonai támadás érje a szigetet, ha ez mégis bekövetkezne, akkor a Tajvani-szoroshoz való földrajzi közelsége, a Kínával folyatott átfogó kereskedelmi kapcsolatok és főleg az Egyesült Államokkal fenntartott, szerződésben garantált biztonsági együttműködés miatt három gazdaság lenne a „leginkább kiszolgáltatott”: Japán, Dél-Korea és a Fülöp-szigetek.

Kína szakadár tartományként tekint Tajvanra, amelyet újra egyesíteni kellene az anyaországgal. Hszi Csin-ping kínai elnök korábban azt mondta, hogy Kína „a békés újraegyesítés lehetőségére törekszik”, de „soha nem ígéri, hogy lemond az erő alkalmazásáról”. A két fél között fokozatosan erősödött a feszültség az elmúlt években, és Peking haragját csak fokozták magas rangú amerikai politikusok, például a képviselőház elnöki posztját annak idején betöltő Nancy Pelosi, szigeten tett látogatásai.

Japánban, Dél-Koreában és a Fülöp-szigeteken is vannak amerikai katonai támaszpontok. 

Feltételezzük, hogy az Egyesült Államok beavatkozása aktivizálja az ország regionális katonai szövetségeit, ami közvetlen következményekkel járna Ausztrália, Japán, Új-Zéland, a Fülöp-szigetek és Dél-Korea – valamint más, amerikai bázisoknak otthont országok, például Thaiföld és Szingapúr – számára

– idézte a jelentést a CNBC.

This handout taken and released by Taiwan's Presidential Office on August 3, 2022 shows US House Speaker Nancy Pelosi (L) waving beside Taiwan's President Tsai Ing-wen at the Presidential Office in Taipei. (Photo by Handout / Taiwan Presidential Office / AFP) / -----EDITORS NOTE --- RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / TAIWAN'S PRESIDENTIAL OFFICE " - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
A magas rangú amerikai politikusok, például Nancy Pelosi tajvani látogatása csak felkorbácsolta a kedélyeket.
 Fotó: AFP

Bár Washington Tajpejjel nem kötött védelmi megállapodást, így nem kötelessége megvédeni a szigetet, egy 1979-es, a kétoldalú kapcsolatokról szóló törvény kimondja, hogy az Egyesült Államok „Tajvan rendelkezésére bocsátja azokat a védelmi eszközöket és szolgáltatásokat”, amelyek szükségesek lehetnek ahhoz, hogy a sziget „elegendő önvédelmi képességet tudjon fenntartani”. A legutóbbi ilyen lépés egy 440 millió dolláros fegyvercsomag volt.

Gazdasági szempontból „súlyosan kitett piacnak” tartja az EIU Ausztráliát, Malajziát, Thaiföldet, Vietnámot és Hongkongot is. Az utóbbi esetében nem annyira az esetleges fizikai pusztítás jelent kockázatot, mint inkább a Kínával szembeni valószínűsíthető gazdasági, befektetési és pénzügyi tilalmak következményei, amelyek érintik majd az anyaországhoz 1997-ben visszakerült területet. 

A jelentés szerint, ha szankciókat vezetnek be Kínával, és rajta keresztül Hongkonggal szemben is, akkor a lakosság és a tőke jelentős része elmenekülne a városból, a beáramló tőke mennyisége pedig meredeken visszaesne.

Ausztrália, Malajzia, Thaiföld és Vietnám számára az elsődleges kockázatot a Kínával fenntartott széles körű kereskedelmi kapcsolat, a tajvani félvezetőktől való függés és a globális kereskedelemnek a gazdaságukban játszott nagy súlya jelenti.

CHINA-BEIJING-XI JINPING-SCO-MEETING (CN)
(230704) -- BEIJING, July 4, 2023 (Xinhua) -- Chinese President Xi Jinping addresses the 23rd meeting of the Council of Heads of State of the Shanghai Cooperation Organization (SCO) via video conference from Beijing, capital of China, July 4, 2023. (Xinhua/Li Xueren) (Photo by LI XUEREN / XINHUA / Xinhua via AFP)
Hszi Csin-ping kínai elnök nem zárja ki az erő alkalmazását.
Fotó: Xinhua via AFP

Malajzia és Vietnám ráadásul potenciálisan konfliktusba is keveredhet Kínával, ha az ellenségeskedés átterjed a Dél-kínai-tenger térségére, ahol mindhárom országnak vannak vitatott területi követelései. Ausztrália pedig akár közvetlenül is a konfliktus résztvevőjévé válhat a térségben játszott aktív biztonsági szerepe miatt. 

Ráadásul az Egyesült Királysággal és az Egyesült Államokkal kötött védelmi megállapodás (AUKUS), valamint a tény, hogy Canberra hadihajókat állomásoztat a Dél-kínai-tengeren, arra utal, hogy Ausztrália „erősen érdekelt az ázsiai biztonsági status quo megsértésének megakadályozásában (és megbüntetésében)”.

Emellett az országban „a közvélemény és a hivatalos szervek megítélése is romlott Kínával kapcsolatban, ami elég belpolitikai lendületet adhat ahhoz, hogy az ország határozottan reagáljon egy Tajvanért folytatott háború esetén” – figyelmeztet a jelentés, kiemelve a két ország közötti kereskedelmi feszültségeket is.

A legsúlyosabb következményekkel azonban a tajvani gazdaság számára járna a konfliktus, a sokkhatás pedig megrázná az egész világ félvezetőiparát.

 A sziget adja ugyanis a globális csipgyártás 60, a legfejlettebb szegmens 90 százalékát.

A félvezetőgyártásban Tajvan pótolhatatlan. Fotó: AFP

Az EIU előrejelzése szerint legjobb esetben Kína blokád alá veszi a szigetet, ami fennakadásokat okoz a tengeri és légi közlekedésben és szállításban. Legrosszabb esetben viszont teljesen elpusztulnak a félvezetőgyárak. A hatást mindkét forgatókönyv esetén globálisan megéreznék.
A „tajvani csipimportnak való kitettség” különösen nagy kockázatot jelent az ázsiai gazdaságok számára: Japán a szigetről szerzi be az importált félvezetők 47,6 százalékát, Szingapúr 40,5, Malajzia pedig a 27,2 százalékát.

Bár Kína is fontos exportőr, onnan konfliktus esetén nem lehet pótolni a kiesést. Az Egyesült Államok pedig egyes hírek szerint inkább elpusztítaná a TSMC tajvani félvezetőgyárait, még mielőtt azok Kína kezébe kerülnének. 

Ázsiában, Európában és az Egyesült Államokban is tesznek ugyan erőfeszítéseket a félvezetőgyártás diverzifikálására, ám az EIU szerint ehhez „hosszú évek” és tetemes tőkebefektetések szükségesek. Ez azt jelenti, hogy a tajvani termelés kiesése után a vállalkozások vagy a politikai döntéshozók számára kevés azonnali megoldás állna rendelkezésre.

US-Philippines Balikatan Military Exercises Amid China Threats
United States soldiers assist a Filipino soldier to use a sniper rifle during a combined field artillery live fire exercise as part of the US-The Philippines Balikatan military exercises, amid growing threats from China, near New Clark City, The Philippines, 14 April 2023. The annual joint military drill by the American and Filipino forces comes days after China PLA's military exercises encircling Taiwan in early April which have brought tensions to the Taiwan-Strait and the Indo-Pacific Region. (Photo by Ceng Shou Yi/NurPhoto) (Photo by Ceng Shou Yi / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
A Fülöp-szigetek az egyik leginkább veszélyeztetett ország, részben a szoros biztonsági együttműködése miatt az Egyesült Államokkal.
Fotó: AFP

Az EIU szerint Tajvan súlya a világkereskedelemben valószínűleg nem fog egyhamar megváltozni, és tekintettel a termelés, a logisztika és a szállítási hálózatok terén meglévő versenyképességére, a diverzifikáció jelenlegi szintje csak „korlátozott menedéket” biztosít a vállalatok számára egy esetleges konfliktus kitörése esetén. Ennek fényében 

a Tajvani-szorosban kialakuló konfliktusra való felkészülés stratégiáinak valószínűleg inkább a kockázatcsökkentésre kell összpontosítaniuk, mint a kockázatok teljes elkerülésére

– foglalta össze a jelentés.