Tajvan és az Egyesült Királyság közölte, hogy megkezdik egy kibővített kereskedelmi partnerséghez az előkészületeket, amely többek között a beruházásokra, a digitális kereskedelemre és az energiára összpontosít. Tajvan vezető kereskedelmi tárgyalója, John Deng egyeztetett Nigel Huddleston brit kereskedelmi miniszterrel, és közösen jelentették be a megerősített kereskedelmi partnerségről szóló tárgyalások hivatalos megkezdését.

Waving,Colorful,Flag,Of,Great,Britain,And,National,Flag,Of
Fotó: Shutterstock

A brit kormány szerint Tajpej Londonhoz hasonlóan a szabad és tisztességes elkötelezett támogatója, amely egy szabályokon nyugvó, globális kereskedelmi rendszeren alapszik.

Tajvan a hivatalos kapcsolatok hiánya ellenére is partnerként tekint az Egyesült Királyságra, a felek közötti kétoldalú kereskedelem tavaly összesen 8,6 milliárd fontot tett ki

– írja a Reuters.

London a Brexit után igyekszik globális kereskedelmi kapcsolatokat kiépíteni, emiatt a földrajzilag távoli, de gyorsan növekvő gazdaságok felé fordul. A szigetország kereskedelmi megállapodást írt alá Ausztráliával és Új-Zélanddal, Japánnal szabadkereskedelmi egyezményt kötött, valamint Kanadával és Mexikóval is tárgyalásokat folytat. Tavasszal tagja lett Ázsia egyik legnagyobb szabadkereskedelmi társulásának, az Átfogó és Előremutató Csendes-óceáni Partnerségnek (CPTPP).

Erre szüksége is van, ugyanis az Egyesült Királyság nincs túl jó állapotban, az országot jelzálogpiaci válság és fenyegeti, az továbbra is magas, miközben zsugorodik a kiskereskedelmi forgalom. A szigetország gazdasági növekedése előrejelzések szerint jövőre is elmarad az eurózónáétól, ráadásul az államadósság kamatterhei idén a legmagasabbak lesznek a magas jövedelmű országok között.

Négy év után először jelentett profitcsökkenést a TSMC

A Taiwan Semiconductor (TSMC), a világ legfejlettebb csipjeinek vezető gyártója arról számolt be, hogy a negyedéves árbevétele 10 százalékkal, 480,84 milliárd tajvani dollárra (15,68 milliárd amerikai dollár) csökkent éves összevetésben. Profitja eközben 23,3 százalékkal, 181,8 milliárd tajvani dollárra esett vissza az egy évvel korábbihoz képest.