Oroszország 12,5 százalékról 20 százalékra emeli a barátságtalan országokból származó borimportra kivetett vámot – jelentette ki Mihail Misusztyin orosz miniszterelnök. Moszkva azt is fontolgatja, hogy betiltja a tenger gyümölcseinek behozatalát. Az előbbivel Franciaországot és Olaszországot céloznák, míg az utóbbival Norvégia járna rosszul.

Balashikha,,Russia,-,January,20,,2023:,Globus,Hypermarket.,Trade,Counter
Balashikha, Russia - January 20, 2023: Globus hypermarket. Trade counter with wines
Fotó: Leksz Krjucsin

A kormány szerint az orosz termelők növelik termelésüket, ezért a fogyasztók egyre inkább a hazai bort választják, valamint a szankciókhoz nem csatlakozó, barátságos országokból származó is megugrott a háború kirobbanását követően, ami teljes mértékben kielégíti a hazai keresletet. Például a Chiléből származó szállítmányok értéke tavaly 9 százalékkal nőtt, míg az Örményországból érkező behozatal 161 százalékkal emelkedett – írja a Reuters.

Az eurázsiai ország emellett növelné a hazai cégek versenyképességét is, ezért 5 százalékról 35 százalékra emelné a tisztított glicerin importvámját, amit az élelmiszeriparban, a testápolásban és a gyógyszeriparban használnak. A rétegelt lemezre 50 százalékos importvámot vetnének ki. A kabinet szerint az Európai Unióból, az Egyesült Államokból és Norvégiából származó behozatal megszüntetése, korlátozása felszabadítana piaci réseket, amivel a hazai termelők és a cégek járnának jól.

Ma a központi bank közölte, hogy a második negyedévben az import 35 százalékkal ugrott meg az egy évvel korábbihoz képest, például a Kínából érkező szállítások 79 százalékkal voltak magasabbak éves szinten. Az orosz–ukrán háború kirobbantása és a szankciók bevezetése után Oroszországot számos vállalat hagyta el, azonban a termékeik ugyanúgy eljutnak az országba, több cég pedig inkább a maradás mellett döntött.  

Törökország, Örményország, Kína, Kazahsztán és más közép-ázsiai országok megrendelik az árukat Európából és az Egyesült Államokból, majd szép haszonnal eladják Oroszországnak. Washington és Brüsszel március végén tisztviselőket küldött az országokba, hogy megpróbálják csökkenteni a szankciós kereskedelmet. 

Az viszont kérdés, hogy miért hagynának fel a jövedelmező üzlettel, ráadásul többen szoros kapcsolatot ápolnak Moszkvával: Jereván például hagyományosan Oroszország szövetségese, míg a kínai–amerikai kapcsolatok romlása miatt Peking aligha fog szívességet tenni Washingtonnak.

A szankciókat kijátszva japán csipek is kerültek Oroszországba

Az Egyesült Államok és szövetségesei nem adnak el félvezetőket Oroszországnak, azonban a kereskedelmi adatok azt mutatják, hogy más államok ellátják Moszkvát a szükséges árukkal. A vámadatok alapján japán csipek is bejutnak Oroszországba. Az ügyletek többsége harmadik országokon, főleg Kínán, Törökországon és Dél-Koreán keresztül zajlott.