Mihajlo Podoljak ukrán elnöki tanácsadó visszautasította Törökország azon javaslatát, hogy Kijevnek enyhítenie kellene álláspontján a fekete-tengeri gabonamegállapodás felélesztése érdekében. Podoljak azt mondta a Reutersnek, hogy Moszkva az ukrán tengeri kikötők és az infrastruktúra lerombolásában érdekelt.

Interview of Mykhailo PodolyakKYIV, UKRAINE - NOVEMBER 22, 2022 - Adviser to the head of the Office of the President of Ukraine Mykhailo Podolyak is pictured during an interview with the Ukrinform National News Agency, Kyiv, capital of Ukraine. NO USE RUSSIA. NO USE BELARUS. (Photo by Hennadii Minchenko / NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Kijev nem támogatja a Moszkva elleni szankciók enyhítését.
Fotó: AFP

Oroszországnak nincs szüksége a gabonaüzletre, mivel az a célja, hogy elzárja Ukrajnát a globális gabonapiactól, így felnyomva az árakat – jelentette ki a tanácsadó a hírügynökségnek. Hozzátette: Kijev nem támogatja a Moszkva elleni szankciók enyhítését. A politikus arról is beszélt, hogy Oroszország célja a Fekete-tenger feletti ellenőrzés megszerzése.

Podoljak arra reagált, hogy Recep Tayyip Erdogan török elnök tegnap Vlagyimir Putyinnal találkozott az oroszországi Szocsiban. Erdogan a megbeszélések után azt nyilatkozta, hogy hamarosan fel lehet éleszteni a gabonamegállapodást, ha Kijev is enyhítene az álláspontján. Az orosz–ukrán háború kirobbanása után az orosz flotta blokkolta a kikötőket, így az ukrán élelmiszerek nem jutottak ki a világpiacra.

Azonban a felek tavaly júliusban megállapodást kötöttek az ENSZ és Törökország közvetítésével: Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter és António Guterres ENSZ-főtitkár memorandumot írt alá az orosz mezőgazdasági termékek és műtrágyák világpiaci szállításának megkönnyítéséről. Ezzel egy időben a kijevi delegáció szerződést írt alá Törökországgal és az ENSZ-szel a gabonaexportról. A fekete-tengeri gabonaegyezmény

lehetővé tette az ukrán gabonaexportot három ukrán kikötőből (Csornomorszk, Odessza, Juzsnij) egy védett tranzitfolyosón keresztül. 

A megállapodást novemberben, majd az idén márciusban is meghosszabbították, és július 17-ig volt érvényes. Moszkva közölte: az alkut csak akkor hosszabbítják meg újra, ha az Orosz Mezőgazdasági Bank (Rosszelkozbank) ismét része lesz a SWIFT-rendszernek. Ez nem történt meg, így a megállapodás is megszűnt. Az Európai Tanács szerint 2023 májusáig több mint 30 millió tonna gabona jutott a világpiacra a szerződésnek köszönhetően. 

Podoljak: Területet a NATO-tagságért? Nevetséges!

Podoljak egy X-bejegyzésben fejtette ki a véleményét a kérdésben: a tanácsadó szerint a felvetés nevetséges – hogyan is adhatnának fel területeket azért, hogy a NATO-esernyője alá kerülhessenek pont azért, hogy ezt a jövőben elkerülhessék. Hozzátette: nyilvánvaló, hogy ha Putyin nem szenved megsemmisítő vereséget, az oroszországi politikai rendszer nem változik, és a háborús bűnösöket nem büntetik meg, akkor a háború minden bizonnyal visszatér.