Nemzetközi gazdaság

Lengyelország majdnem 550 milliárd forint értékben vásárol fegyvereket

A norvég Kongsberg Gruppen hadiipari vállalat eddigi legnagyobb megrendelését kapta Lengyelországtól. Varsó 1,5 milliárd dollár értékben vásárol rakétavédelmi rendszereket. A felszerelés leszállítása 2030-ig is eltart majd. Lengyelország GDP-je 4 százalékát tervezi a haderejére költeni.

Lengyelország 1,5 milliárd dollár (543 milliárd forint) értékben vásárol tengerparti védelmi rendszereket (CDS) és tengerészeti csapásmérő rakétákat (NSM) a norvég Kongsberg Gruppen hadiipari vállalattól – jelentette be maga a gyártó cég kedden.

Poland Military EquipmentAn NSM (Naval Strike Missile) launcher manufactured by the Norwegian Kongsberg Defence and Aerospace company is seen on a Jelcz truck near Pilsudski Square in Warsaw, Poland on 13 September, 2022. (Photo by STR/NurPhoto) (Photo by NurPhoto / NurPhoto via AFP)
Fotó: AFP

A föld-föld típusú rakétavédelmi rendszerre leadott megrendelés a vállalat történetének eddigi legnagyobb üzleti megállapodása, és az eszközök leszállítása várhatóan 2030-ig folyamatosan zajlik 

– áll a Kongsberg Gruppen közleményében.

A hír bejelentése után a norvég vállalat részvényei 8,6 százalékkal erősödtek.

Lengyelország először 2008-ban vásárolt CDS és NSM képességeket a norvég hadiipari vállalattól, 2014-ben pedig egy újabb repülőszázadra adott le megrendelést – emelte ki a Kongsberg Gruppen közleménye.

Lengyelország az ukrajnai háború nyomán kétszeresére akarja növelni hadserege létszámát, és terve szerint 

év végéig a lengyel hazai össztermék (GDP) 4 százalékát, vagyis 137 milliárd zlotyt (11 800 milliárd forintot) védelmi fejlesztésekre fordítja.

Putyin Zelenszkijről: „egy zsidó, aki leplezi a nácizmus dicsőítését, és ez undorító”

Az orosz elnök rövid időn belül már másodjára emlegeti fel az ukrán államfő zsidó származását.

 

Lengyelország elkezdte kiadni Ukrajnának a hadköteles férfiakat

Lengyelország megkezdte az Ukrajnát 2022. február 24. óta illegálisan elhagyó, hadköteles korú férfiak kiadatását az ukrán hatóságoknak.

A lap értesülései szerint emellett az Ukrajnával kötött megállapodás alapján Lengyelország már kiadta az ország azon állampolgárait, akik illegális migránsok Európába csempészésében vesznek részt.

A lengyel határőrség adatai szerint 2022. február 24. után mintegy 2,87 millió 18 és 60 év közötti ukrán lépett be az országba.

A Rzeczpospolita szerint a lengyel–ukrán határ átlépése után körülbelül 80 ezer ukrán nem szerepelhetett a regisztrációs listán.

A történtek kapcsán megszólalt David Arakhamia ukrán parlamenti képviselő is, aki szerint büntetőeljárás alá kell vonni azokat, akik megvesztegettek tisztviselőket vagy dokumentumokat hamisítottak, hogy elmeneküljenek az országból – közölte az Irishhun. Emellett Alekszej Danilov, az Ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) vezetője elmondta, hogy Kijev új tervet dolgoz ki a további mozgósításra, és annyi embert hív be, amennyire szüksége lehet a harcok folytatásához.

 

hadiipar Lengyelország fegyverkereskedelem fegyvergyártás
Kapcsolódó cikkek