Új szintre emelkedett a bolti lopás az Egyesült Államokban, ahol a legolcsóbb termékektől a luxuscikkekig minden szabad prédájává vált az egyre arcátlanabb tolvajoknak, az általuk okozott kár értéke pedig történelmi szintre emelkedett – írta a Bloomberg.

Retail,Shoplifting.,Man,Stealing,In,Supermarket.,Theft,At,Shop
A  bűncselekmények által okozott készletvesztés költségei több mint 100 milliárd dollárra emelkedtek 2023-ban.
Fotó: Shutterstock

Egy húsztagú rablóbandának kevesebb mint két perc kellett ahhoz, hogy 300 ezer dollár értékű kézitáskát és egyéb luxustermékeket lovasítson meg egy Los Angeles-i bevásárlóközpontban. A biztonsági őrt arcon fújták paprikaspray-jel, a kirakatot és a berendezést szétverték, majd a vészkijáraton keresztül elmenekültek – ezt pedig nemcsak a térfigyelő kamerák, hanem a szörnyülködő vásárlók is filmre vették, a felvételek pedig futótűzként terjednek az interneten.

A bűncselekmény nem volt egyedi, és még csak nem is a legnagyobb ilyen eset az államban, ahol néhány nappal korábban egy Yves Saint Laurent-üzletet támadott meg egy harmincfős társaság, és 400 ezer dollárnyi árut lopott el.

Kalifornia nincs egyedül ezzel a problémával – bár az úgynevezett „villámrablások” a legújabb és legelvetemültebb formái, a bolti lopások szinte hétköznapi problémává váltak az Egyesült Államokban, és ez nemcsak a kiskereskedőket, hanem az egész gazdaságot megkárosítják.

A nemzeti kereskedelmi szövetség (NRF) becslése szerint éves szinten a bűncselekmények által okozott készletvesztés költségei több mint 100 milliárd dollárra emelkedtek 2023-ban.

Az úgynevezett „zsugorodás”, azaz a bolti lopás problémája kétszer több alkalommal szerepelt a vállalatok eredménybeszámolóiban, mint az első negyedévben, az ebből származó veszteségek pedig a teljesítményt is befolyásolják – a Dick’s Sporting Goods sportszergyártó például emiatt maradt el az elemzői becslésektől.

Új őrület Amerikában: autólopásokat közvetítenek élő adásban

A chicagói önkormányzat a Hyundait és a Kiát perelte be, mondván, elégtelen a lopás elleni védelmük.

A bűncselekmények hatása az egész helyi gazdaságon végigfut: a rablóktól félő vásárlók távol maradnak az üzletektől, emiatt csökkennek az eladások, ami a boltok bezárásához vezethet. Ez az adóbevételeket is érinti, amelyek nélkül a rendőrség is kevesebb támogatást kap. Nélkülük pedig még több bűnöző bátorodik fel, és kialakul egy ördögi körforgás.

A lopásokból származó veszteségek történelmi csúcsra emelkedtek, a kereskedők és az áruház-tulajdonosok pedig kétségbeesetten keresnek megoldást arra, hogy biztonságossá tegyék a az üzleteket a vásárlók számára. A kritikusok szerint azonban ez nem oldja meg a problémát.

A megelőzés és a felügyelet nem tudja megakadályozni a tolvajokat, ha az elkövetők laza büntetésekre – vagy annak teljes hiányára – számíthatnak.

Több államban például már nem követelnek készpénzes óvadékot a nem erőszakos szabálysértésekkel vádolt gyanúsítottaktól, így sok alacsony szintű bűncselekménnyel vádolt ember a letartóztatása után egyenesen ki is sétálhat a rendőrőrsről, és az esetből csak annyit tanult meg, hogy legközelebb óvatosabban fog lopni.

A járványként terjedő villámrablások elkövetői is ebből születtek: piti tolvajok és kisstílű bűnözők, akikkel a törvény szolgái kesztyűs kézzel bántak, a tetteiknek pedig nem volt semmi következménye. Nem meglepő tehát, hogy felbátorodtak, és bandákba szerveződve támadják meg az üzleteket, ahol vagy meggazdagodnak, vagy másnap megpróbálják még egyszer.

Videóra vették a notórius zálogházi tolvajt, már rács mögött van

A férfi idén júniusban három zálogházból is lopott több mint 1,5 millió értékben.