Nemzetközi gazdaság

A showbusiness legvagyonosabb női, akik önerőből lettek gazdagok

A hírnevüket és az üzleti érzéküket használták fel, hogy megszilárdítsák pozíciójukat a szórakoztatóipar leggazdagabbjai között. Hatalmas vagyonokat halmoztak fel a mozi, a televízió, a divat, a zene- és a médiaipar révén.

A hírnevüket és az üzleti érzéküket használták fel, hogy megszilárdítsák pozíciójukat a szórakoztatóipar leggazdagabbjai között. Hatalmas vagyonokat halmoztak fel a mozi, a televízió, a divat, a zene- és a médiaipar révén. Sokuk tisztában van azzal, hogy a megafizetések felelősséggel járnak, és az elképesztő számok mögött sokszor igen kemény munka és tudatos tervezés áll. Éppen ezért a vagyonról való gondoskodást nem bízzák a véletlenre. Azt is jól tudják, hogy a sokak által irigyelt csillogás mulandó. Magáncégeikkel, valamint a nevüket fémjelző divatmárkákkal és pénzügyi befektetéseikkel igen előkelő helyet szereznek maguknak a részvényárfolyamban is. 

MET Gala
Barbadian singer Rihanna arrives for the 2023 Met Gala at the Metropolitan Museum of Art on May 1, 2023, in New York. The Gala raises money for the Metropolitan Museum of Art's Costume Institute. The Gala's 2023 theme is “Karl Lagerfeld: A Line of Beauty.” (Photo by Angela WEISS / AFP)
Rihanna – 1,4 milliárd dolláros vagyonnal második a Forbes-listán.
Fotó: Angela Weiss / AFP

Az Olsen ikrek, Ashley- és Mary-Kate Olsen, gyerekszínészként kezdték életüket, hiszen már kisbabaként a rivaldafényben szerepeltek. Később a divat világában is megvetették a lábukat, és létrehozták a The Row, Elizabeth and James csúcskategóriás parfüm- és divatmárkákat. 

A színésznőből lett vállalkozó, Ashley Olsen 500 millió dolláros vagyonának zöme a divatból és a befektetéseiből származik.

Jessica Alba, aki olyan mozikban vált híressé, mint a Sin City vagy a Fantasztikus négyes, több százmillió dolláros magánvagyonra tett szert az évek során. A színésznő a The Honest Company nevű vegyszermentes háztartási cikkeket gyártó cég társalapítója. A 2011-ben létrehozott cég megközelítőleg egymilliárd dollárt ér. Alba közel 400 millió dollárt érő vagyonát elsősorban 25 százalékos üzleti tulajdonrészének köszönheti.

A Doktor Szöszi sztárja, Reese Witherspoon amellett, hogy évtizedek óta kasszasikerekben játszik, filmproducerként is sikeres. Társalapítója a Hello Sunshine produkciós cégnek, és több, mint 400 millió dolláros vagyonnal rendelkezik.

Rihanna 1,4 milliárd dollárt érő vagyonával tavaly a második helven végzett a Forbes listáján. 

A félidei színpadi szereplése a 2023-as Super Bowlon (amerikai futball) több mint 120 millió nézőt vonzott. Az énekesnő 2017-ben létrehozott kozmetikai márkája – az LVMH luxusmárkával kötött szövetség eredményeképpen létrejött Fenty Beauty – hozza számára a legtöbb pénzt. 

Warner Brothers Pictures Presentation CinemaCon 2023 Las Vegas
Oprah Winfrey – 3,1 milliárd dollár a vagyona.
Fotó: Valerie Macon / AFP

A lista korántsem teljes, de a mezőnyt magasan vezeti a médiamogul, Oprah Winfrey a 3,1 milliárd dollárra becsült vagyonával. 

Ismertségét és későbbi világhírnevét a The Oprah Winfrey Show beszélgetős műsora hozta el számára. 

Hírnevét és médiatapasztalatait kihasználva útjára indította az Oprah Winfrey Network amerikai televíziós csatornát, amely a YouTube TV-n is elérhető már. Ezenkívül a Discovery televíziós csatornában meglévő, több százmillió dollárt érő részesedése a világ egyik leggazdagabb és legbefolyásosabb nőjévé tette.


 

1milliárd médiamogul vagyon Oprah Winfrey Forbes
Kapcsolódó cikkek