Ausztrália elutasította az szabadkereskedelmi megállapodásra vonatkozó javaslatait. Murray Watt ausztrál mezőgazdasági miniszter szerint az EU csak kismértékben módosította a három hónappal ezelőtt előterjesztett ajánlatát, így az alku nem szolgálta a kontinensnyi ország érdekét. Az ausztrál mezőgazdasági termékeket érintő nézeteltérések továbbra is megoldatlanok maradtak.

Flags,Of,Australia,And,The,European,Union.,Linen,Flags,Close-up.
Fotó: Shutterstock

Watt hozzátette: az egyeztetések még évekig elhúzódhatnak, az pedig biztos, hogy a jövő évi európai parlamenti választásokig nem történik előrelépés – írja a Reuters. A felek 2018 óta tárgyalnak, de még mindig nem sikerült áttörést elérni a megbeszéléseken. Canberra azt szeretné, hogy a vámokkal sújtott mezőgazdasági termékei (marha- és bárányhús, bor, tej) szélesebb körben hozzáférhetnének az EU piacaihoz.

Brüsszel pedig a zöldátálláshoz szükséges kritikus nyersanyagokból, a lítiumból és a ritkaföldfémekből importálhatna nagyobb mennyiségben. A vitára az ad okot, hogy Ausztrália szerint az EU nem hajlandó megnyitni piacait az ausztrál mezőgazdasági termékek, főleg a marhahús előtt. Valdis Dombrovskis, az unió kereskedelmi vezetője szerint a blokk értelmes ajánlatot tett le az asztalra, amit a másik fél utasított vissza.

Brüsszel úgy számol, hogy az Ausztráliával kötött kereskedelmi megállapodás 2030-ig akár közel 4 milliárd euróval járulhatna hozzá az EU GDP-jéhez. Az ausztrál mezőgazdasági csoportok nyomást gyakoroltak a kormányra, hogy ne írjon alá olyan megállapodást, amely hátrányos helyzetbe hozná a gazdákat az új-zélandi, a kanadai és a dél-amerikai versenytársakkal szemben, akiknek nagyobb hozzáférésük van az uniós piacokhoz.

Az EU kereskedelmi megállapodást írt alá Új-Zélanddal, amely csökkentette az uniós exporttermékek – többek között a ruházati cikkek, vegyi anyagok és autók – vámjait, és több új-zélandi marhahús, bárányhús, vaj és sajt behozatalát tette lehetővé az blokkba. Az unió számtalan szabadkereskedelmi egyezményt hozott tető alá, például Szingapúrral, Japánnal, Vietnámmal és latin-amerikai országokkal, de Ausztráliával egyelőre nem sikerült dűlőre jutni.

Az energiabiztonság fontosabb Ausztráliának a klímaváltozásnál

Mégsem zárják be 2025 augusztusában Ausztrália legnagyobb széntüzelésű erőművét, ahogyan tervezték, nagyrészt amiatt, mert a csökkenő áramárak miatt nem igazán volt már gazdaságos a működése. Penelope Sharpe új-dél-walesi energetikai és klímaváltozási miniszter szerint inkább azt fontolgatják, hogy meghosszabbítják az erőmű élettartamát, mert az áramárak az egekbe szöktek, és félő, hogy nem sikerül elegendő megújuló energiaforrást üzembe állítani a fosszilisok felcserélésére.