A brit Heathrow repülőtér csütörtökön jelentősen megemelte az utasforgalomra vonatkozó előrejelzését, miután az év első kilenc hónapjában a veszteségei folyamatosan csökkentek, a nyári utazási kereslet pedig a 2019-es szintet is megközelítette – írta a Reuters.

Heathrow London
Fotó: AFP

Az Egyesült Királyság legnagyobb repülőterének közleménye szerint idén 79,3 millió utasra számítanak, szemben a korábbi, 70 milliós előrejelzéssel. Világszerte egyre több járat közlekedik, hála az utazási kereslet meredek emelkedésének, mivel a világjárvány óta egyre nagyobb a nyaralási hullám.

2019 óta nem volt ilyen magas a teljesítményünk. Az afrikai, ázsiai és csendes-óceáni térségből soha nem látott forgalmat tapasztalunk, és a jelenlegi tendenciák alapján abban bízunk, hogy már 2024-ben visszatérünk a járvány előtti szintre

– olvasható a Heathrow közleményében. A repülőtér várakozásai szerint a jövő évi utasforgalom a 2019-es, 81 millió fős szint fölé fog emelkedni.

A Ferrovial csoport, valamint több katari és kanadai befektető tulajdonában lévő reptér a szeptember 30-ig tartó kilenc hónapban már csak 19 millió font adózás előtti veszteséget könyvelt el, szemben a tavalyi év azonos időszakában mért 442 milliós mínusszal. Igaz, 2022-ben a munkaerőhiány és számos működési probléma miatt az intézmény költségei hatalmasra duzzadtak, és tavaly júliusban kénytelenek voltak bevezetni egy 100 ezer fős határt a napi indulásokra a reptéren, hogy képesek legyenek mindenkit kiszolgálni.

A Heathrow adatai mellett más repülőterek jelentései is arra utalnak, hogy a hosszú, többéves gyengélkedés után a légi közlekedés hamarosan lábra állhat. A légitársaságok elkezdték bővíteni a flottáikat, a repterek komoly fejlesztéseken mentek keresztül, a nyaralási vágy pedig megállíthatatlanul növekszik – ezt pedig egyelőre még a megélhetési válság sem tudta kicsorbítani.

Másfél millió utas Magyarországon – júliusi csúcsforgalom a Liszt Ferenc reptéren

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren az éves utasforgalom meghaladja a 14,3 milliót. Ha ez a tendencia folytatódik, akkor 2024 végére visszaépülhetnek a járvány előtti utasszámok.