Kína célja, hogy 2025-ig több mint 50 százalékkal növelje az ország összesített számítási teljesítményét, így elérve 300 EFLOPS-ot. Az EFLOPS egy számítógép sebességét, teljesítményét méri. Az Ipari és Informatikai Minisztérium szerint a távol-keleti ország teljesítménye idén elérte a 197 EFLOPS-ot, így közel 10 százalékkal nőtt a tavalyi 180-as értékről.

Xinhua Headlines: Key development blueprint offers glimpse into China's sci-tech futureXinhua Headlines: Key development blueprint offers glimpse into(210309) -- BEIJING, March 9, 2021 (Xinhua) -- Photo taken on Oct. 16, 2018 shows Chinese supercomputer "Sunway TaihuLight" at the Chinese National Supercomputing Center in Wuxi, east China's Jiangsu Province. (Xinhua/Li Bo)Xinhua News Agency / eyevineContact eyevine for more information about using this image:T: +44 (0) 20 8709 8709E: info@eyevine.comhttp://www.eyevine.com March , 2021
Kína büszkesége, a Sunway TaihuLight a világ harmadik legerősebb szuperszámítógépe.
Fotó: Northfoto

A tárca azt is közölte, hogy Kína az Egyesült Államok mögött a második helyen áll. A lépésre azért került sor, mert Peking egyre nagyobb hangsúlyt fektet a szuperszámítógépekre és a mesterséges intelligenciára (MI). 

Az MI ugyanis nagy mennyiségű számítást igényel, a világ második legnépesebb országa pedig igyekszik a mesterséges intelligenciák terén is lehagyni az Egyesült Államokat – írja a Reuters.

Ebből kifolyólag az országnak muszáj a számítási teljesítményét bővítenie. A terv szerint Kína további adatközpontokat kíván kiépíteni országszerte, hogy megkönnyítse a vállalkozások számítási teljesítményhez való hozzáférését. Peking elsősorban az ország nyugati részén lévő, nagy méretű, de kevésbé népes tartományainak adta ki a feladatot. Például Kujcsouban az Apple egy helyi partnerével együtt hozott létre adatközpontot.

Egy másik fontos intézkedés a hálózat sebességének és hatékonyságának javítása. A terv szerint a kritikus számítástechnikai létesítmények közötti átviteli sebesség nem engedheti meg az 5 milliszekundumnál nagyobb késleltetést. A kínai lépések egybevágnak a nyugati technológiai óriások javaslatával. 

A Google a múlt hónapban arról írt, hogy a generatív mesterséges intelligenciához több tucatnyi EFLOP szuperszámítógépre lesz szükség a jövőben.

A tervet a Kína és az Egyesült Államok közötti növekvő versengés közepette mutatták be. Washington korlátozta a legfejlettebb, mesterséges intelligenciához és szuperszámítógépekhez használható csipek kínai exportját, valamint a félvezetők gyártásához szükséges, amerikai technológiát tartalmazó berendezések Kínába szállítását. Peking ezért igyekszik minél önellátóbb lenni, és minden téren felvenni a versenyt az Egyesült Államokkal.

Franciaországban építik meg az EU második szuperszámítógépét

Franciaországban épül fel az második világszínvonalú szuperszámítógépe, a mesterséges intelligencia adatelemzésére is alkalmas óriáskomputer 2025-től lesz elérhető a kutatóknak és az iparnak. A Jules Verne névre keresztelt szuperkomputer a párizsi régióban fekvő Bruyeres-le-Chatel településen székhellyel rendelkező francia Atomenergia és Alternatív Energiaforrások Bizottsága (CEA) központjában áll majd működésbe.