Nemzetközi gazdaság

Zelenszkij: Ukrajnának NATO-segítségre van szüksége, hogy túlélje a telet

A NATO-főtitkár azt mondta, hogy Ukrajna bátorsága ösztönzés arra, hogy a nemzetközi közösség további és azonnali támogatást nyújtson az országnak önvédelmi háborújához. 

Ukrajna támogatásra számít a NATO-tagországok részéről az egyik legnagyobb kihívást jelentő ellenálló képesség biztosítására a közelgő tél idején

– jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök Brüsszelben szerdán. 

Alliance,Of,Nato,And,Ukraine,,Flag,,Cooperation
Brüsszelben tárgyaltak az orosz–ukrán háborúról.
Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt arról kell beszélni, hogy a tagállamok segítségével Ukrajna kiszoríthassa az orosz hadsereget a határokon túlra, és le lehessen zárni a háborút – mondta Zelenszkij, aki Jens Stoltenberg NATO-főtitkárral érkezett a tagországok védelmi minisztereinek kétnapos tanácskozására. Közölte, Ukrajnának egészen konkrét kérései vannak eszközök beszerzésére, pontosan meghatározott célok elérése érdekekében. A hatékony légvédelmi rendszerekkel nemcsak az energiahálózat és az emberek védelmét, de az ukrán gabona exportját is biztosítani tudják. Kijelentette, a nemzetközi közösségben egységre van szükség az emberéletek megmentése érdekében és azért, hogy az agresszoroknak eszükbe se jusson a konfliktus folytatása, esetleges kiszélesítése vagy újabb támadások elkövetése.

Jens Stoltenberg köszöntőjében azt mondta: Ukrajna bátorsága ösztönzés arra, hogy a nemzetközi közösség további és azonnali támogatást nyújtson az országnak önvédelmi háborújához. A főtitkár elmondta, a NATO-tagországok védelmi miniszterei a kétnapos tanácskozás során megbeszélik majd a Kijevnek nyújtható további támogatás formáit. A támogatás a kapcsolatok további erősítésére is irányul, egy újabb lépés Ukrajna NATO-tagsága felé – mondta.

Tájékoztatott arról is, hogy a tanácskozás második napján Joáv Galant izraeli védelmi miniszter beszámol a hét végén Izrael és a Hamász iszlamista fegyveres csoport között kirobbant ellenségeskedés részleteiről. A Finnországot Észtországgal összekötő balti-tengeri gázvezetéken, valamint a párhuzamosan futó telekommunikációs kábelen keletkezett sérüléssel kapcsolatban Stoltenberg azt mondta: ha bebizonyosodik, hogy a NATO kritikus infrastruktúrája elleni támadásról van szó, tehát a keletkezett kár szándékos támadás eredménye, a határozott választ fog adni.

 

támogatás háború Ukrajna Zelenszkij
Kapcsolódó cikkek