Az eurózónában az 2021 júliusa óta a legalacsonyabb szintre csökkent, jelezve, hogy bár a blokk gazdaságára hatalmas terhet rótt, az Európai Központi Bank (EKB) folyamatos kamatemelése sikeresen megfékezte az elszabadult árakat – derült az Eurostat pénteken közzétett jelentéséből.

euro eurózóna
Az eurózóna gazdasága a pozitív inflációs adatok mellett zsugorodik, ami hosszú távon semmissé teheti az EKB munkáját.
Fotó: Shutterstock

Az euróövezet inflációs rátája októberben 2,9 százalékra csökkent éves szinten – szemben a 3,1 százalékos elemzői előrejelzésekkel –, bár 2021 júliusa óta ez a legalacsonyabb szint volt, így is meghaladta az EKB 2 százalékos célértékét.

Eközben a volatilis élelmiszer- és energiaárak nélkül számított maginflációs ráta is 4,2 százalékra csökkent októberben, ami 2022 júliusa óta a legalacsonyabb szintet jelentette.

 

 

A kulcs: az energia

Az energiaárak 11,2 százalékkal zuhantak a szeptemberi 4,6 százalékhoz képest, míg az élelmiszerek, az alkohol és dohánytermékek, valamint az ipari termékek inflációs rátája is kisebb mértékben mérséklődött.

A szolgáltatások inflációja viszonylag stabil maradt, 4,6 százalékon, az előző havi 4,7-del szemben. Havi szinten a fogyasztói árak októberben marginális 0,1 százalékkal emelkedtek a szeptemberi 0,3 százalékos emelkedést követően.

Az árak erőteljes lassulása azonban a régió gazdaságának egészét tekintve gyengébb aktivitást tükrözött, amely az Eurostat szerint 0,1 százalékkal zsugorodott a szeptemberig tartó három hónapban. Az euróövezet gazdasága alig növekedett az elmúlt évben, mivel a fogyasztóknak és a vállalkozásoknak a növekvő hitelköltségekkel, a gyengébb világkereskedelemmel és a megélhetési költségek rekordmértékű emelkedésével kellett megküzdeniük.

Stabil maradt a gazdasági hangulat az eurózónában

Az elemzők jelentős zuhanásra számítottak.