Idén is folytatja az a nagy dohánygyárak elleni háborút, de ezúttal nem a potenciálisan halálosan veszélyt jelentő cigaretta áll a célkeresztben, hanem egy olyan termék, amelyben nincs is dohány: a látszólag ártalmatlan nikotinpárna.

Nicotine,Snus,Spiders,,Tobacco,Pads,,Quit,Smoking,Concept.
Az Európai Unió betilthatja a nikotinpárnát.
Fotó: Shutterstock

A termék Svédországon kívül még mindig afféle anomália a Politico tudósítása szerint. Apró, ízesített nikotinzacskóról van szó, amelyet az ajak alá kell helyezni. A népszerűsége azonban folyamatosan nő, elemzések szerint 2020 és 2021 között megduplázódott a piaca Horvátországban, Csehországban, Dániában és Szlovákiában, valamint az immár EU-n kívüli Egyesült Királyságban is.

Bár a leginkább ismert svéd snüssz tartalmaz dohányt, és be van tiltva az EU-ban, a nikotinpárnák eddig elkerülték a brüsszeli bürokraták élesen szabályozó szemét, éppen azért, mert nincs bennük dohány. Ez viszont azt jelenti, hogy nincsen uniós szabály, amely meghatározná, mekkora lehet a nikotintartalmuk, illetve hogyan kell őket címkézni.

Brüsszel ezt nem engedheti. Az elektromos cigarettákat már szabályozzák, bár azok is dohánymentesek, és az Európai Bizottság jelezte, hogy – némi képzavarral – a nikotinpárnák nyaka körül is meg akarja szorítani a hurkot. 

Az sincsen kizárva, hogy Belgiumhoz, Hollandiához és Németországhoz hasonlóan teljesen betiltják a terméket.

Sztella Kiriakídisz egészségügyi biztos is úgy nyilatkozott, hogy a nikotinpárnák növekvő népszerűsége „komoly közegészségügyi aggályokat” vet fel.

Snus,,Moist,Powder,Tobacco,Product,Widely,Consumed,In,Norway,And
A snüssz tartalmaz dohányt, a nikotinpárna nem.
Fotó: Shutterstock

„Úgy gondolom, hogy a szabályozás a dohányipart nikotiniparként fogja kezelni. Szerintem ezekre a termékekre olyan adókat fognak bevezetni, amelyek hasonlítanak a cigaretták adóztatásához” – mondta a lapnak Philip Gorham, a Morningstar befektetési elemző cég vezető részvényelemzője.

Nagyon addiktív, de minimálisan szabályozott

Míg a nikotin nagyon addiktív, az egészségre gyakorolt hatásairól kevésbé konszenzusos a vélemény. Az Európai Parlament egészségügyi bizottságának a meghallgatott szakértők véleménye alapján összeállított jelentése szerint „a nikotinpárnák egészségügyi kockázata elsősorban az egyes termékek magas nikotintartalmában rejlik, ami a felhasználók vérében hasonló vagy magasabb nikotintartalmat okoz”.

Egy másik, német jelentés pedig megállapította, hogy a nikotin erős hatással van a szív- és érrendszerre, és a párnák nagy kockázatot jelentenek az ilyen betegségben szenvedők, valamint a gyermekek, a terhes és szoptató nők számára.

A legnagyobb aggodalom azonban az, hogy potenciálisan igen vonzók a fiatalok körében. A parlamenti jelentés is kiemelte, hogy bár a nikotinpárnák és más újszerű termékek, mint például az e-cigaretta, „alternatívát kínálnak a cigarettázóknak, nem kockázatmentesek, és a fiatal nemdohányzók számára kaput jelenthetnek a dohány- és nikotinfogyasztás felé”. Tovább nehezíti a helyzetet a nikotinpárnák „agresszív reklámozása”.

A dohányipar szívesebben szabályozná magát

Az Open Evidence kutatóintézet a bizottság számára készített, egyelőre bizalmas tanulmánya szerint a szájon át fogyasztott dohányra, azaz a snüsszre vonatkozó tilalom „rendkívül sikeresnek bizonyult a belső piac javításában és az egészségvédelem magas szintjének biztosításában”, bár a tilalom kiterjesztése bizonyos kihívásokkal jár. 

A gyártók pedig biztosak benne, hogy egy ilyen lépés „hátrányos lesz a biztonságosabb alternatívákra váltani szándékozó felhasználók számára”.

Bár az uniós dohánytörvények felülvizsgálatának ütemezése még nem ismert, az egyértelműen várható tiltási ajánlás máris felbőszítette a dohányipart. A Philip Morris International, a British American Tobacco (BAT), az Imperial Brands és az Altria is gyorsan belépett erre az egyre bővülő piacra saját nikotinpárnák fejlesztésével vagy korábbi gyártók felvásárlásával.

Szerintük a nikotinpárna kevésbé ártalmas alternatíva a cigarettafogyasztók számára, és azt a snüssztől és az e-cigarettától függetlenül és kevésbé szigorúan kellene szabályozni. A nagy ágazati szereplők dolgoznak is a saját szabályozásukon, amely előírja, hogy a terméket csak felnőttek számára reklámozzák és árulják, egészségügyi figyelmeztetéssel lássák el, és a párna tartalmát 20 milligramm nikotinban maximálják. (Az EU-ban az eldobható vaporizátorok 40, a cigaretta csak 1 milligramm nikotint tartalmazhat.)

A betiltás mindig ellenkező hatást vált ki

A történelmi példák azt mutatják, hogy ahol egész termékkategóriákat tiltottak be, mint például az alkohol és a cigaretta esetében, ott ez a tilalom nem működött, egyszerűen csak az illegális, szabályozatlan és adózatlan termékek felé terelte a fogyasztókat

– figyelmeztetett Eric Sensi-Minautier, a BAT uniós ügyekkel foglalkozó vezetője.

Bár az illetékesek aggódnak a nikotinpárnák lehetséges egészségügyi hatásai miatt is, a Morningstar befektetési elemző cég vezető részvényelemzője szerint a potenciális betiltásnak lehet egy másik, kevésbé nemes oka is.

A bennem lévő szkeptikus azt mondja, hogy a dohányból származó adóbevétel nagyon vonzó, és minden kormány küzd a költségvetési egyensúlyért, ezért úgy gondolkodhatnak, hogy ha korán betiltanak egy új kategóriát, akkor megtartják a cigarettából származó adóbevételt

– fogalmazott.  

Új-Zéland példája alátámasztja az álláspontját: az ország új kormánya bejelentette, hogy az adóbevételek megőrzése érdekében visszavonja azt a 2022-es törvényt, amely megtiltotta volna, hogy a 2008 után születettek valaha is cigarettát vásárolhassanak.