Örülhet a Fed: a fogyasztói kiadások, amelyek az amerikai több mint kétharmadát teszik ki, decemberben három hónap után újra növekedésnek indultak, még a visszafogott ünnepi költekezési szezon mellett is – derült ki a Kereskedelmi Minisztérium pénteki jelentéséből.

Businessman,Miniature,Figure,Standing,On,Usd,Banknote,With,Stock,Market fed
A PCE-index alakulása alapján a Fed már idén megkezdheti a kamatcsökkentést.
Fotó: Shutterstock

Az Egyesült Államokban a személyi fogyasztási árindex (PCE) 2023 decemberében a piaci várakozásoknak megfelelően 0,2 százalékkal emelkedett havi szinten, a novemberi 0,1 százalékos csökkenést követően.

Három hónapja ez a PCE-index első emelkedése: a szolgáltatások esetében 0,3 százalékkal nőtt, míg az áruknál 0,2 százalékkal csökkent. Az éves ráta azonban stabilan, 2,6 százalékon maradt, és továbbra is a legalacsonyabb szinten áll 2021 februárja óta.

A személyi fogyasztási árindex alakulása 1 év
 

A volatilis élelmiszer- és energiaköltségeket nem tartalmazó havi PCE-magindex 0,1-ről decemberben 0,2 százalékra emelkedett, megfelelve az előrejelzéseknek, éves szinten pedig 2,9 százalékra enyhült a novemberi 3,2-ról.

Az amerikai fogyasztói árak csak mérsékelten emelkedtek 2023 utolsó hónapjában, az éves növekedése pedig a harmadik egymást követő hónapban maradt 3 százalék alatt: ez lehetővé teheti az amerikai jegybank, a Fed számára, hogy megkezdje a kamatcsökkentést.

A Fed jövő heti ülésén azonban várhatóan nem fognak változtatni a jelenlegi, 5,25–5,5 százalékos irányadó rátán.

A csütörtökön megjelent GDP-adatok után, amelyek egy váratlan, 3,3 százalékos éves növekedésről jelentettek, úgy tűnik, hogy az Egyesült Államok gazdasága kezd visszatérni a régi kerékvágásba.

Akkorát nőtt az amerikai gazdaság, hogy szinte el sem hiszik

A harmadik negyedévinél kisebb lendülettel, de növekedett az amerikai GDP. Még az elemzőket is meglepte az amerikai gazdaság teljesítménye.