Kínában elindult a legújabb, állami támogatású ingatlanfejlesztési hitelprogram, amellyel párhuzamosan két nagyvárosban is enyhítették a lakásvásárlási korlátozásokat, hogy ezzel enyhítsék az Evergrande felszámolását követő befektetői aggodalmakat – írta a Reuters.

A worker walks past a housing complex under construction by Chinese property developer Evergrande in Wuhan, in China's central Hubei province on September 28, 2023. (Photo by AFP) / China OUT ingatlanpiac
Az Evergrande csődje óta a kínai kormány folyamatosan az ingatlanszektor megmentésén dolgozik.
Fotó: AFP

A hitelprogram a legújabb az elmúlt évben bevezetett támogató intézkedések közül, amelyen keresztül a világ második legnagyobb gazdaságát destabilizáló, adósságválság által sújtott ingatlanszektort próbálja fellendíteni Peking.

A stratégia eddig kudarcot vallott: tavaly az új lakások ára közel kilenc éve nem látott mértékben csökkentek, a kül- és belföldi befektetők pedig egyre jelentősebb állami beavatkozást követelnek.

A most elindított program valószínűleg az Evergrande ingatlanfejlesztő ellen kedden indított felszámolási eljárás indokolta meg, amely tovább rontotta a keresleti kilátásokat a piacon. A lakásvásárlók ugyanis egyre érzékenyebbek a szektor vezető vállalatainak a problémáira, a közelmúltban történt csődök és botrányok miatt.

A kormány úgynevezett „fehérlistájára” több ezer államilag támogatott projekt és fejlesztő került fel, amelyek között összesen 83 milliárd jüannyi – több mint 11 milliárd dollárnyi – finanszírozást osztanának szét. A támogatási programot pedig két nagyváros, Szucsou és Sanghaj a lakásvásárlási korlátozások enyhítésével egészítették ki, abban bízva, hogy ezzel növelni tudják a gyenge keresletet.

A befektetők azonban nem voltak elragadtatva: a hongkongi Hang Seng ingatlanindex és a kínai CSI 300 index egyaránt 2,6 százalékot esett szerdán.

Továbbra is negatív az ingatlanpiaci hangulat

Az Evergrande hongkongi bíróság által elrendelt felszámolása miatt a befektetőknek újra kell értékelniük a piac jövőjét – Kína egykor legnagyobb ingatlanfejlesztőjének a bukása, amely több mint 300 milliárd dolláros kötelezettségekkel rendelkezik, az egész szektort megrázta, és a gazdasági növekedést is visszavetette.

A lakáseladások sokáig tartanak, a vásárlók aggódnak, hogy a pénzügyi gondokkal küzdő fejlesztők nem tudják időben átadni a projekteket, vagy a befejezésük előtt tönkremennek. A felszámolás híre legalább megmutatja, hogy a csődök után a kormány rendezni fogja az ügyeket 

– írta Christopher Beddor, a Gavekal Economics helyettes Kína-kutatási igazgatója. Szerinte az ingatlanszektor gyengesége miatt a egykori alapköve háttérbe fog szorulni más iparágakkal, például a technológiai fejlesztésekkel vagy a fogyasztási cikkekkel szemben.

Az ingatlaneladásokra gyakorolt hatás mellett az S&P Global Ratings szerdán közzétett jelentésében azt írta, hogy az Evergrande külföldi hitelezői sajnos valószínűleg csak minimális kompenzációt fognak kapni a bonyolult, akár évekig is eltartó felszámolási folyamat után.

Elindult Kína legnagyobb ingatlanfejlesztő cégének felszámolása

Az eljárást egy hongkongi bíró hagyta jóvá. Az Evergrande egykor az ország legnagyobb ingatlanfejlesztője volt, a csődje pedig az egész szektort, és az ország gazdaságát is magával rántotta.