Virág, vacsora, doboz bonbon – sokak számára ezt jelenti a Valentin-nap. Idén azonban világszerte rengetegen döbbennek meg, milyen sokba kerül a szerelmesek napja az egekbe szökött árak miatt.

Valentine's Day chocolate gift
A magas ára ellenére nem mondunk le a csokoládéról.
Fotó: Getty Images

A kakaó világpiaci ára eddig még soha nem látott magasságokba emelkedett a múlt héten a globális termelés 60 százalékát Ghánában és Elefántcsontparton uralkodó, kedvezőtlen időjárás és a növényt tizedelő betegség miatt.

„Csökkent a termés, ami kakaóhiányhoz vezetett a piacon” – mondta a CNBC-nek Sergey Chetvertakov, az S&P Global vezető kakaó- és cukorpiaci elemzője. Ráadásul ez már a harmadik egymást követő év, amikor nincs elegendő kínálat, és a helyzet várhatóan a közeljövőben sem lesz majd jobb – tette hozzá.

A határidős jegyzésekben majdnem 40 százalékkal nőtt a kakaó ára az év eleje óta, csütörtökön már elérte az eddigi csúcsot, a tonnánkénti 5874 dollárt. (Egy dollár 362,5 forint.)

Már harmadik éve nincsen elegendő kakaó.
Fotó: AFP

David Branch, a Wells Fargo Agri-Food Institute alelnöke az El Nino időjárási jelenségre vezeti vissza a bajt, ami szárazsággal jár Délkelet-Ázsiában, Indiában és Afrika egyes részein. Ez pedig negatív hatással van a cukornádra és a kakaóra.

„A csokoládé ára emelkedni fog. A gyártók most növelik az árrést, próbálják lenyeletni a kiskereskedőkkel, ők pedig áthárítani a fogyasztóra” – tette hozzá. 

A csokoládék ára már így is 11 százalékkal emelkedett az elmúlt évben

a NielsenIQ fogyasztói információs adatbázis szerint, és évek óta a legmagasabb.

Szakértők szerint azonban ez egyelőre nem riasztja el az édesszájúakat. Legalábbis az amerikaiak 92 százaléka idén is csokoládét szándékozik ajándékozni Valentin-napra a gyártók szövetségének felmérése szerint.

Coffee,Cocktail,Chilled,homár,farok,vacsora
Hiány van az Egyesült államokban homárból is. Fotó: Shutterstock

A csokoládépiac Chetvertakov szerint is változatlanul erős, a magas árak ellenére, Európában és Észak-Amerikában is, Ázsiában azonban visszaesett a kereslet.

A csokoládéfogyasztásra egyébként nincs igazán erős hatással a gazdaság helyzete, a kereslet még idején is viszonylag magas marad. 

Ez abból fakadhat, hogy az emberek bizonytalan időkben hajlamosak apró örömöket keresni, a csokoládé pedig köztudottan természetes hangulatjavító

– magyarázta nemrégiben kiadott jelentésében a Mintec élelmiszerár-adatbázis.

Az amerikaiak számára a Valentin-nap része az éttermi vacsora is, általában homárral és marhahússal, a kereslet pedig hajtja az árakat. A Mintec Valentin-napi vacsoraindexe a tavalyihoz képest 13,8 százalékkal emelkedett, elsősorban a homárfarok miatt, amely 40 százalékkal drágult már januárig a maine-i és kanadai áruhiány miatt, és a rossz fogás miatt februárban is magas marad.

A világ legnagyobb csokoládégyártói hamarosan áthárítják a fogyasztókra a megemelkedett költségeiket

Posted by Világgazdaság on Sunday, 11 February 2024